Autor textu: Peter Bercik
03.05.2024

Rozhodli emócie. Študentka košickej filmovej školy očarila porotu suťaže MEDArt

Prvýkrát som prihlásila do súťaže svoje fotografie a vyšlo to, hovorí Soňa Bakajsová

Soňa Bakajsová preberá diplom od porotcu Braňa Račka.  Foto: SŠUPF

KOŠICE 03.05.2024 (Skolske.sk)

Študentka Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach Soňa Bakajsová dosiahla veľký úspech. V šiestom ročníku celoslovenskej súťaže v mediálnej tvorbe určenej študentom stredných škôl MEDArt 2024 získala prvé miesto v kategórii Fotografia. „Som rada, že moja prvá a posledná účasť v súťaži za štyri roky bola úspešná. Uvedomila som si, že sa netreba podceňovať a pochybovať o sebe,“ povedala študentka štvrtého ročníka, ktorá sa prihlásila zo žartu a aj preto, aby si aspoň na chvíľu oddýchla od maturít.

„Prehovárala ma kamarátka, aby som diela prihlásila, a dobre som urobila, že som ju počúvla. Pred vyhlasovaním výsledkov sme sa zúčastnili workshopov, kde som sa dozvedela, že prihlásených je zhruba 50 príspevkov. Spomínali tam práce z protestov a ďalších aktuálnych spoločenských udalostí, tak som si hovorila, že nemám šancu.“
Soňa súťažila so sériou fotografií na tému Sneží a práve jej príspevky ocenila dvojica porotcov Braňo Račko z denníka Nový Čas a Michal Svitok z agentúry TASR.

„Potešilo ma, keď ma Braňo Račko pochválil, že moje fotografie mali potrebnú emóciu. Víťazné práce vznikli v rómskej osade ako voľné diela na prijímačky na vysokú školu, v rámci ktorých som sa zamerala hlavne na to, čo nevidíme každý deň.“ Prvenstvo v prestížnej súťaži potešilo aj riaditeľku košickej filmovej školy. „V takom náročnom období pred Soničkinými maturitami je táto výhra povzbudením a zadosťučinením za jej aktívny prístup počas celého štúdia na našej škole. Verím tiež, že jej víťazstvo inšpiruje a motivuje aj študentov mladších ročníkov k tvorbe a zapájaniu sa do súťaží,“ povedala Lívia Hirjaková.

​​​​​​​Celoštátnu súťaž MEDArt organizuje Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku pre študentov stredných škôl. Do 6. ročníka sa zapojilo 104 študentov z 20 stredných škôl, ktorí prihlásili vyše 250 príspevkov v okruhoch Text, Foto, Audio a Video. Ako uviedli organizátori, porotcov prekvapila kvalita príspevkov, ale aj rozhľadenosť a záujem mladých ľudí o spoločnosť a snaha dokumentovať aj ťažšie témy. Vyhodnotenie sa uskutočnilo koncom apríla v priestoroch univerzity.    

pic
Foto: Soňa Bakajsová (vľavo) s diplomom za prvé miesto. Spolu s ňou sa tešia druháčka Timea Dutkovičová, učiteľ Adam Alezár a prvák Lukáš Man.
pic
Sneží, jedna zo série ocenených fotografií. Foto: Soňa Bakajsová
pic
Sneží, jedna zo série ocenených fotografií. Foto: Soňa Bakajsová
pic
Sneží, jedna zo série ocenených fotografií. Foto: Soňa Bakajsová
pic
Soňa Bakajsová (vpravo) na workshope pred vyhlasovaním výsedkov súťaže MEDArt 2024. Foto: SŠUPF
pic
Študenti z košickej filmovej školy pred Filozofickou fakultou Katolíckej univerzity v Ružomberku. Foto: SŠUPF

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]