Autor textu: Jana Ikrényiová
08.05.2019

Súťaž: Sakrálna cesta po Beckove vám otvorí bránu do histórie

Vyhrať môžete aj výlet zdarma na hrady Beckov a Čachtice

Beckov 7. mája (Skolske.sk)

Tri kostoly, dve zvonice, hrad s gotickou kaplnkou a kedysi aj židovská synagóga. Iba máloktorá obec na Slovensku sa môže pochváliť takýmto architektonickým bohatstvom. V Beckove však toto všetko nájdete, a dokonca ešte oveľa viac, pretože tu žilo množstvo významných osobností.
Pri potulkách niekdajším kráľovským mestečkom objavíte aj evanjelickú faru. Na jej mieste stál kedysi dom, kde sa 19. marca 1817 narodil významný národný buditeľ Jozef Miloslav Hurban, ktorý sa nezmazateľnou stopou zapísal do našej histórie. A o tom, že mal rád aj svoj rodný Beckov, svedčí aj báseň Po padesáti letech, ktorá opisuje jeho vrúcny vzťah k tomuto kraju.
​​​​​​​

pic
Foto: Hrad Beckov


Neďaleko evanjelickej fary a evanjelického kostola však nájdete aj rodný dom Dionýza Štúra, podľa ktorého sa volá aj náš štátny geologický ústav. Bol to naozaj významný slovenský geológ, paleontológ a botanik svetového mena, ktorý vybudoval základy vedeckého geologického výskumu u nás a stal sa riaditeľom Ríšskeho geologického ústavu vo Viedni.

So sprievodcom sa dostanete aj na miesto, kde stál kedysi najhonosnejší kaštieľ v Beckove. Dňa 23. apríla 1852 sa v ňom narodil najznámejší slovenský maliar Ladislav Mednyánszky. A na túto skutočnosť upozorňuje aj nová pamätná tabuľa, ktorá bola odhalená pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia v blízkosti miestneho parku. Pozrieť si však môžete aj dve výstavy jeho malieb, ktoré nájdete vo františkánskom kláštore aj v priestoroch hradu Beckov.
​​​​​​​

pic
Foto: text

foto 3: Nová pamätná tabuľa Ladislava Mednyánszkeho v Beckove. (zdroj: facebook/Anna Benková, Wikipedia)
Prehliadka so sprievodcom, ktorá je na objednávku, vám sprístupní aj tri kostoly, pričom v jednom z nich sa skrýva vzácny európsky unikát. A dozviete sa aj o živote a smrti odvážnych revolucionárov a vojakov, ktorí sú pochovaní v Beckove.
Špeciálna turistická prehliadka vám otvorí brány miest, kam sa za bežných okolností nedostanete, a rozpovie vám aj príbehy, o ktorých ste doteraz zrejme nepočuli. Vydajte sa spolu s nami na Sakrálnu cestu po Beckove a zažite čaro histórie pretkané duchovnom našich predkov. Prehliadka je určená pre organizované skupiny od dvadsať ľudí a treba si ju vopred rezervovať.
Súťaž pre triedy
Otestujte si svoj zrak: Koľko vežičiek vidíte na obrázku s Beckovom?
foto 4 (zdroj: Ľuboš Balažovič)
Správnu odpoveď nám zašlite najneskôr do 20. mája na mail sutaz@hrad­-beckov.sk a vyhrať môžete puzzle s hradom Beckov. A tým, že sa zapojíte do tejto minisúťaže, zaradíme vás aj do veľkého losovania o školský výlet zdarma na hrady Beckov a Čachtice. Celkového víťaza vyhlásime 27. mája 2019.
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]