Autor textu: TASR
15.05.2019

Máriovi Furčíkovi učarovala vôňa dreva

Vystavuje v Múzeu  špeciálneho školstva.

Levoča 15. mája (TASR)

Výstava Premeny dreva v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči v súčasnosti prezentuje tvorbu nepočujúceho umelca Mária Furčáka, ktorému učarovala vôňa dreva, nemenej však aj svet modernej vizuálnej tvorby. „Výstava je prierezom jeho doterajšej tvorby. Autor sa predstavuje ukážkou farebných digitálnych fotografií z cyklov Night Isolation a Imarinary Night,“ približuje vedúca múzea Štefánia Petreková.

      Objasnila, že fotografie sú vytvorené princípom tzv. luminografie – snímania záberov prostredníctvom dlhšieho času expozície zo svetelných zdrojov. Na predstavených fotografiách kontrastom výrazných farieb a svetla podporuje autor tému fikcie, sna a reality. „Obyčajné predmety sú vyfarbené farebnými svetlami. Ich rozsvietené obrysy zachovávajú kúzlo a napätie pôvodného zátišia,“ dodáva Petreková s tým, že Furčák študoval grafiku a experimentálnu tvorbu na Technickej univerzite v Košiciach. Aktuálne je etablovaným umelcom, ktorému sluchový hendikep neprekáža v tvorbe, so sebe vlastným „podpisom“. 

      Svetlo dominuje aj v grafickom cykle Despotizmus. Umelec sa tam na problematiku totalitných a autoritatívnych režimov „pozerá“ cez fluorescenčné svetlo. Furčákov učiteľ Rudolf Sikora, významný slovenský výtvarník a pedagóg, poznamenal, že autor grafiky predstavuje scénografickým spôsobom a umiestňuje ich do tmavej miestnosti. U diváka tak vytvára dojem, akoby sledoval diela na LCD obrazovke.    
​​​​​​​
      „Dušu turistu, poľovníka a milovníka prírody prenáša Furčák do svojich umeleckých drevorezov,“ doplnila Petreková s tým, že drevorezom sa autor venuje aktívne a často ide o spontánne vytvorené diela. Ako sa mení orechové či lipové drevo pod jeho rukami, priblíži práve výstava Premeny dreva.

Pre mňa je premena dreva osobnou terapiou. Hľadám sny a túžbu pochopiť ľudský život. Práve vďaka tejto tvorbe som sa začal dívať na veci a svet okolo cez voňavú lipu a dláto.

Mário Furčák

Jeho výstava v priestoroch Múzea špeciálneho školstva v Levoči potrvá do 30. augusta, na návštevníkov čaká takmer 30 grafík, 15 luminografií a 15 drevorezieb.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]