Autor textu: TASR
21.05.2019

Topoľčianske umelecké školy oslavujú

Štvrťstoročie si pripomenú galaprogramom. 

Topoľčany 21. mája (TASR)

Slávnostným galaprogramom si v utorok pripomenú žiaci a pedagógovia 25. výročie založenia Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša (SKDK) a Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva (SŠÚV) v Topoľčanoch. V dome kultúry divákom v sprievode 25-členného orchestra predvedú ukážky svojich najúspešnejších projektov. 

      V galaprograme sa predstavia aj študenti, ktorí úspešne reprezentovali školu a mesto na talentových súťažiach. „Súčasťou podujatia bude aj krst publikácií o SKDK a SŠÚV a tiež slávnostné odhalenie reliéfov patróna školy Dezidera Kardoša a zakladateľa škôl Vladimíra Gálisa, ktorých autorom je akademický maliar Emil Fulka,“ uviedla riaditeľka oboch škôl Zuzana Ličková.

      Ako zdôraznila, zakladateľ topoľčianskych umeleckých škôl Gális sa stal priekopníkom v budovaní moderného stredného umeleckého školstva na Slovensku.

Topoľčianske konzervatórium sa stalo úplne prvým súkromným konzervatóriom u nás a dnes patrí k tým najúspešnejším. Obe školy zakladal s úmyslom nielen podporiť zanedbané stredné umelecké školstvo, ale aj výrazne podporiť kultúrny rozvoj svojho regiónu. Za ten čas absolvovalo štúdium na našich školách viac ako 1137 maturantov.

Zuzana Ličková


​​​​​​​
      Podľa jej slov dokazujú školy svoju úroveň viacerými spoločnými hudobno-dramatickými projektmi, ktoré svojím významom a rozsahom prekračujú hranice školy i regiónu. „Medzi ne patrí napríklad autorský balet Štyri ročné obdobia, pôvodný muzikál Osem rozhnevaných žien, muzikál Kabaret a najnovšie je to opereta Hrnčiarsky bál, ktorú škola s veľkým úspechom uviedla na doskách Divadla Nová scéna v Bratislave. Ich súčasťou je aj vlastný školský sláčikový orchester, džezová kapela alebo zmiešaný spevácky zbor,“ dodala Ličková.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]