Autor textu: TASR
23.05.2019

M. Lubyová rokovala v Rade OECD  

Téma bola problémy vzdelávania.

Bratislava 23. mája (TASR)

 Ministerka školstva Martina Lubyová sa zúčastnila v stredu a vo štvrtok v Paríži ako členka tímu slovenskej vlády vedeného premiérom Petrom Pellegrinim na rokovaniach Rady OECD na úrovni ministrov. TASR o tom vo štvrtok informoval tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR).

      Témou zasadnutia bolo "Využitie digitálnej transformácie pre udržateľný rozvoj: príležitosti a výzvy". Pre rezorty školstva, vzdelávania a zručností zúčastnených krajín bola osobitne významná časť zasadnutia o posilňovaní postavenia ľudí v spoločnosti v digitálnom veku prostredníctvom súhry verejných politík v oblasti zamestnanosti, vzdelávania a zručností.

      Ministerka Lubyová viedla na zasadnutí skupinové diskusie ministrov, ktoré potvrdili význam budovania národných stratégií zručností založených na medzinárodnej praxi. OECD sa v tejto oblasti špecializuje od roku 2012 a za jej pomoci prijalo alebo modernizovalo svoju národnú legislatívu v uvedenej oblasti viac ako desať členských krajín OECD. Ministri privítali revíziu Stratégie OECD pre zručnosti, ktorá okrem iného zvyšuje zameranie tejto špecializácie na schopnosť systémov vzdelávania a zručností zabezpečiť vyššiu dôstojnosť zamestnania a väčšie istoty ľudí na trhu práce ovplyvnenom narastajúcou mierou digitalizácie.
​​​​​​​
      Slovenská republika na takejto stratégii intenzívne spolupracuje s OECD pod vedením ministerstva školstva a v úzkej spolupráci s ostatnými ministerstvami a špecializovanými inštitúciami pôsobiacimi v oblasti školstva, celoživotného vzdelávania, odborného a podnikového vzdelávania, opatrení a programov pomoci na trhu práce a za účasti ďalších odborných asociácií. Slovensko vychádza zo svojich národných skúseností a v OECD sa aktívne zasadzuje za silné mechanizmy podpory pre ľudí, ktorých práca je vystavená negatívnym účinkom digitalizácie a ďalších globálnych trendov. Pomocou národnej stratégie zručností, ktorá by sa v SR mala prijímať začiatkom roka 2020, sa posilní rozsah aj úroveň týchto mechanizmov v podmienkach SR.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]