Autor textu: TASR
24.05.2019

V Bibiane možno písať aj ozdobne kaligraficky 

Tiež môžete zoradiť slovenskú abecedu.

Bratislava 24. mája (TASR)

 Rôzne druhy písma i jeho historický vývoj možno spoznať na hravej a poučnej výstave v bratislavskej Bibiane. Jej názov Kaligrafia = krasopis je odvodený z gréckych slov kalfos = krása, grafos = písanie.   

Je to ďalšia výstava v Bibiane, ktorá sa týka knižnej kultúry. V piatich miestnostiach sme umiestnili množstvo informácií o písme, ako vznikalo počas tisícročí v rôznych častiach sveta. Je tu aj cvičisko, kde možno navštíviť hradnú pisáreň, púštny stan arabského pisára i pagodu čínskeho písmomaliara. Tiež možno z Braillovho písma podľa predlohy vyskladať slová, napísať text v klinovom písme, štetcovým perom písať ozdobne kaligraficky.  

Autorka výstavy Ingrid Abrahamfyová

   
      Staroeurópske, ranosemitské, etruské, grécke, harappské, čínske, fenické, hebrejské, arabské, indické, aramejské, sumerské klinové a iné druhy písma podobne ako egyptské hieroglyfy, runy, hlaholika, cyrilika, latinka, azbuka a ďalšie sú spomínané v expozícii. Návštevník ich môže hľadať. Tiež môže zoradiť slovenskú abecedu alebo vyskladať si začiatočné písmená svojho mena alebo niečo iné.      

pic
Foto: Z otvorenia výstavy Kaligrafia = Krasopis v Bibiane, Medzinárodnom dome umenia pre deti.

 Nechýba maľovaná abeceda, ktorú stvárnila ilustrátorka Alena Wagnerová. Umelecký text básnika Jána Smreka sa vinie celou výstavou. Okrem štvorverší na Ň, Ť, O, Š, Ď, Č a ďalšie písmená sa deti dozvedia, ako sa číta Q. Osvetlený viac ako dvojmetrový textový objekt v strede jednej miestnosti umožňuje na stenách čítať slová odzadu.  

IFrame
​​​​​​​
      "Sú tu rôzne skrývačky, odhaľovačky. Deti si môžu všeličo vyskúšať aj na tvorivých dielňach v ateliéri, ktoré budú viesť odborníci na čínske, arabské a iné písmo. Je tu veľa o písme všeobecne a najviac o slovenskom," dodala Abrahamfyová.

      Výstava potrvá do 22. septembra.  

pic
Foto: Z otvorenia výstavy Kaligrafia = Krasopis v Bibiane, Medzinárodnom dome umenia pre deti.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]