Autor textu: PaedDr. Helena Rusnáková
25.05.2019

Chcete spoznať dejiny peňazí?

V múzeu J. Thaina uvidíte aj časť keltského pokladu z Levíc.

Nové Zámky 25. mája (Skolske.sk)

V priebehu júna a júla 2019 bude v priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch návštevníkom sprístupnená výstava prezentujúca dejiny peňazí na našom území od najstarších čias až po dnešok. Pôjde už o piatu reinštaláciu výstavy prezentujúcej najzaujímavejšie predmety z numizmatickej zbierky Tekovského múzea v Leviciach, doplnenej o výber predmincových platidiel z fondu archeológie a predmetmi od súkromných zberateľov.

Na výstave v múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch bude prezentovaný výber najzaujímavejších zbierkových predmetov a hromadných nálezov z Levického okresu. Bude tu vystavená časť keltského pokladu z Levíc ktorý patrí medzi najcennejšie nálezy uložené v múzeu. Ide o zlatý statér a strieborné tetradrachmi razené v 2. stor. p. n. l. Ich výnimočnosť spočíva v značke, ktorá bola akýmsi neskôr pridaným bezpečnostným prvkom ktorý overoval ich pravosť. Okrem tohto pokladu tu bude vystavený aj hromadný nález mincí zo Želiezoviec, Šaroviec a Bátoviec. K pozoruhodným minciam patria aj razby Arpádovských panovníkov. V zbierkach múzea sa nachádza okrem iných aj minca kráľa Štefana I., Ladislava I. a Bela IV. Vzácnym kúskom je zlatý florén Mateja Korvína razený v kremnickej mincovni. Produkcia kremnickej mincovne je bohato zastúpená v zbierkach najmä z obdobia Habsburskej dynastie. K najzaujímavejším súborom z obdobia panovania Habsburgovcov patrí poklad mincí Leopolda I. zo Šaroviec, alebo vzácny toliar Ferdinanda II. z roku 1634, ktorý bol vyrazený v Sedmohradsku. Množstvom mincí bude zastúpená aj Mária Terézia, František I. alebo František Jozef. Medzi bankovkami bude vystavený 2-gulden z roku 1800 – najstaršia bankovka v zbierkach múzea.

​​​​​​​Výstava pokračuje prezentáciou mincí a bankoviek Československej republiky, od jej vzniku až po rozpad. Nevynechávame ani obdobie druhej svetovej vojny a vojnovej Slovenskej republiky. Prezentácia numizmatiky samozrejme zachytáva aj prechod z korunovej meny na Euro. Týmto sa dostávame až do súčasnosti. Najmladšou mincou prezentovanou na výstave je 100€ zlatá minca na 400. výročie korunovácie Ferdinanda II. v Bratislave ktorá bola vydaná v roku 2018. K ďalším pokladom výstavy patria pamätné medaily. V zbierkach múzea je niekoľko stovák medailí a vyznamenaní. Raritou je renesančný falzifikát antického medailónu, alebo strieborná medaila Oslobodenia Budína z roku 1686. Prezentujeme aj súbor skúšobných odrazkov známeho tvorcu medailí a akademického sochára Ladislava Snopka. Výstavu spestruje súbor pokladničiek, cechových truhlíc, peňaženiek a drobností v ktorých si ľudia skrývajú svoje poklady.

Výstava bude prístupná do 20. júla 2019.

PaedDr. Helena Rusnáková​​​​​​​, Obchodná akadémia Šurany

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]