Autor textu: Ľubomír Baloga
15.07.2019

Biblia na cestách šiestakov zaujala

Počas školského výletu žiaci navštívili zaujímavú výstavu.

Foto: Lucia Balogová

Spišské Vlachy 15.07.2019 (Skolske.sk)

Putovnú výstavu Biblia na cestách pripravuje občianske združenie s identickým názvom už od roku 2011. Žiaci zo ZŠ sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch ju navštívili počas školského výletu v Červenom Kláštore.

pic
Foto: Lucia Balogová

Na úvod si žiaci zopakovali a preverili svoje vedomosti o Biblii. Kto sú svätopisci, čo je to inšpirácia či rozdelenie Biblie. Sprievodca im vysvetlil aj postup výroby papyrusu a pergamenu. Názorne im ukázal Bibliu – knihu kníh ako skutočnú knižnicu a porozprával im viac o preklade Biblie do svetových jazykov i o tom, že je to najprekladanejšia kniha. Nezameral sa však iba na vedomosti o Biblii, ale motivoval žiakov k jej čítaniu ako skutočného Božieho slova.

pic
Foto: Lucia Balogová

„Ako prvú sme si pozreli prezentáciu o tom, ako vznikla Biblia a ako ju svätopisci písali. Neskôr sme sa išli na tie Biblie pozrieť. Boli z celého sveta: z Európy, z Ázie, z Austrálie, z Afriky, z Južnej i Severnej Ameriky,“ uviedla šiestačka Lea Ľachová. Výstavu tvorí viac ako 230 exemplárov či ďalších artefaktov.

pic
Foto: Lucia Balogová

Niektoré boli skutočne kuriózne a žiakov zvlášť zaujali. Aneta Škotková nám prezradila: „Videli sme biblie pre deti, pre nevidiacich, pre motorkárov, ale najzaujímavejšia bola nepremokavá. Mala stránky vyrobené tak, že ak by bola vo vode aj päť rokov, nepremokla by.“ Nepremokavá Biblia, resp. Biblia do nepohody je ponorená v akváriu. Ako uvádzajú informačné materiály, je vyrobená z nepriepustného materiálu a jeho receptúra je chránená Americkým patentovým úradom.

pic
Foto: Lucia Balogová

K vzácnym exponátom výstavy patrí napríklad dvestoročný fragment zvitku Tóry na pergamene, čiže zvieracej koži. Ďalším vzácnym kúskom je 17 kilogramová Biblia ilustrovaná španielskym maliarom Salvatorom Dalím či Arany Biblia –  Zlatá Biblia (Starý zmluva v maďarskom jazyku). Unikátom je aj Biblia vydaná v USA v počte iba troch kusov. Je zostavená tak, že každá zo 66 kánonických kníh je zapísaná v inom svetovom jazyku. Okrem tlačených verzií výstava obsahuje aj biblie vo formáte mp3 či dostupné prostredníctvom iPadu. Najstarším originálnym výtlačkom je Biblia z roku 1693 v latinskom jazyku Vulgáty. Preklad Novej zmluvy v staročeštine z roku 1568 si je možné pozrieť ako kópiu.

pic
Foto: Lucia Balogová

Žiakov zaujala aj iná kuriozita. „Najmenšia Biblia mala rozmer 3x4 cm, ” priblížila nám Lea Ľachová. Bola písaná v anglickom jazyku, „Niektorí sa ju snažili aj čítať, no viac ako štyri slová nikto neprečítal,” doplnila ju spolužiačka Diana Iskrová, ktorú zaujala aj Biblia obalená ako ŠPZ-ka. „Sprievodca nám na konci daroval komixové biblie. Sme radi, že sme sa niečo nové dozvedeli,“ dodala na záver Aneta Škotková.

pic
Foto: Lucia Balogová
pic
Foto: Lucia Balogová

Od 2. do 18. júla 2019 je putovná výstava Biblia na cestách inštalovaná v Lučenci. Po prázdninách sú v tomto roku naplánované výstavy ešte v Detve (15. – 30. október), v Šahách (12. – 28. novembra) a Topoľčanoch (10. – 19. december).   

pic
Foto: Lucia Balogová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]