Autor textu: TASR
17.09.2019

SaS nesúhlasí s povinnou maturitou z matematiky

MŠVVaŠ rozhodne až po diskusii.

Foto: Ilustračné foto

Bratislava 17.09.2019 (TASR)

      Namiesto povinnej maturitnej skúšky z matematiky by sa malo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR radšej sústrediť na skvalitnenie výučby a poskytnutie lepších učebníc. Myslí si to opozičná strana SaS. Odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva pre TASR uviedol, že o prípadnom zavedení povinnej maturity z matematiky sa ešte len uvažuje a rozhodne sa o tom až po širokej odbornej a verejnej diskusii.

      Poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS) pomenoval dva dôvody, pre ktoré sa hovorí o zavedení povinnej maturity. "Prvým je slabá pripravenosť študentov technických vysokých škôl. V tomto prípade však nevidíme riešenie v povinnej maturite a presúvaní zodpovednosti na stredné školy. Naopak, vysoké školy by mali zvážiť prísnejšie prijímacie podmienky," uviedol Gröhling.

      Druhým dôvodom podľa poslanca je snaha zlepšiť matematickú gramotnosť u študentov. "Je pravda, že povinná maturita by vlastne nútila žiaka venovať sa matematike. V prvom rade je však treba zlepšiť kvalitu výučby a podporiť nové metódy rozvíjania matematickej gramotnosti," uviedol poslanec s tým, že je dôležité pozrieť sa na kvalitu učebníc matematiky. Podľa neho štát dodáva učebnice, ktoré sú často považované za "nekvalitné či priam nepoužiteľné." Podľa neho je nutné otvoriť trh s učebnicami. Liberáli si zároveň myslia, že "pokiaľ sa zameriame na kvalitnú výučbu matematiky, zlepší sa aj matematická gramotnosť žiakov a nebude ani núdza o maturantov."

      Rezort školstva TASR potvrdil, že neuvažuje o celoplošnom zavedení povinnej maturity z matematiky. "O prípadnom zavedení povinnej maturity z matematiky, a to pre gymnáziá a vedné STEM odbory, teda prírodné, technické a lekárske vedy, sa v tejto chvíli len uvažuje a rozhodne sa o tom až po širokej odbornej a verejnej diskusii," uviedol rezort školstva. Ako doplnil, "nepôjde o rozhodnutie úradníkov z ministerstva, ale kompetentných zainteresovaných subjektov a ľudí z praxe".

      Zavedenie povinnej maturity z matematiky sa podľa ministerstva školstva navrhuje pre gymnáziá a vedné STEM odbory v dvoch úrovniach, a to akademickej a aplikovanej.
​​​​​​​
Povinná maturita z matematiky by sa nemala týkať napríklad konzervatórií či stredných zdravotníckych škôl.

Súvisiace články:

MŠVVaŠ chce pred zavedením povinnej maturity z matematiky otvoriť diskusiu

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]