Autor textu: Janka Šuchová
02.10.2019

Živé knihy na Evanjelickej spojenej škole v Martine

Zoznamovacie hry pomohli odbúrať bariéru hanblivosti.

Foto: Filip Galo

Bratislava 02.10.2019 (Skolske.sk)

Dňa 25. septembra študenti Evanjelickej spojenej školy v Martine privítali počas podujatia Živé knihy deväť mladých ľudí z rôznych kútov sveta, ktorí momentálne pôsobia ako dobrovoľníci na Slovensku. 
​​​​​​​
Cieľom tejto akcie bolo informovať našich študentov o možnosti vycestovať do zahraničia ako dobrovoľník už po skončení štúdia strednej alebo vysokej školy. Vďaka výbornej organizácii na čele s organizátorkou Petrou Sňahničanovou, ktorá mala pod palcom celú akciu, ale aj pani učiteľke Katke Jakubcovej a dobrovoľníkom zo štvrtého ročníka sa študenti dozvedeli veľa užitočných informácií. 

pic
Foto: text

Toto podujatie bolo veľmi informatívne a motivovalo ma, aby som v budúcnosti niečo podobné vyskúšala,

vyjadrila sa jedna zo študentiek po skončení akcie. Mnohí študenti tiež ocenili priateľský prístup dobrovoľníkov, ktorých príbehy si mohli vypočuť, ale aj rady, ktoré im dali. Jedna z účastníčok, Tanya sa podelila aj o informácie o miestach v jej rodnom Rusku, ktoré by sme pri návšteve určite nemali vynechať, ale aj o obľúbené ruské jedlá či nápoje.

David z Anglicka rozprával o Brexite, rozdieloch medzi Slovákmi a Britmi, ale aj o výhodách vycestovania do zahraničia ako dobrovoľník.

Rozprávanie od Davida sa dobre počúvalo, bol zábavný, vždy mal čo povedať a mal nádherný prízvuk.

Bola jedna z mnohých reakcií študentov. 
Všetci účastníci rozprávali pútavo, zaujímavo a výklad ozvláštnili tým, že do neho zapojili aj študentov. Okrem užitočných informáciách o dobrovoľníckej práci v zahraničí účastníci alias Živé knihy, ako boli aj pomenovaní, veľa rozprávali o krajine, z ktorej pochádzali, čo pomohlo mnohým študentom zistiť aj nové fakty o iných kultúrach. Zoznamovacie hry pomohli odbúrať bariéru hanblivosti a zároveň „naštartovali“ študentov, aby sa pýtali nielen na možnosti vycestovania do zahraničia ale aj na informácie o krajine, z ktorej Živé knihy pochádzali. Arpine z Arménska hneď na úvod zaujala žiakov napríklad aj tým, že poznala osobne rodinu Kardashianových alebo futbalistu Heinricha Mchitarjanu, ktorí pochádzajú z Arménska. 

Sme radi, že nám škola dáva takéto príležitosti a možnosti do života,

vyjadrili študenti svoje pocity po skončení stretnutia a prejavili aj nádej, že takýchto stretnutí sa na našej škole budú môcť zúčastniť častejšie, keďže ich „živé stretnutie“ nielen oslovilo, ale im možno aj otvorilo nové dvere do sveta. 
​​​​​​​
Tamara Čamborová, Kristína Krystýnková
študentky Evanjelickej spojenej školy v Martine

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]