Autor textu: TASR
03.10.2019

B. Gröhling: Rodičia kupujú učebnice z vlastného vrecka 

SaS zavedie otvorený trh s učebnicami.

Foto: Na snímke poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS)

Bratislava 03.10.2019 (Skolske.sk)

 Školy dlhodobo žiadajú otvorený trh s učebnicami, ale ministerstvo ho napriek sľubom doteraz nezaviedlo. Štát pri učebniciach opakovane prenáša zodpovednosť na rodičov a učiteľov, čo je nesprávne. Kritizuje poslanec NR SR a tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre školstvo Branislav Gröhling.
​​​​​​​
     

„Štát pravidelne nakupuje nekvalitné či staré učebnice alebo dokonca nekúpi vôbec žiadne učebnice. Následne doplácajú na učebnice rodičia z vlastného vrecka.

Tvrdí B. Gröhling.

      Riešením je podľa opozičného poslanca otvorený trh s učebnicami – štát by financie posielal školám a tie si vyberú z portfólia učebníc podľa svojich potrieb také, ktoré obsahovo stráži ministerstvo a spĺňajú všetky požiadavky.        

​​​​​​​Ministerka školstva Martina Lubyová síce prisľúbila postupne otvoriť trh s učebnicami, no vôbec sa jej to nepodarilo. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušil tri obstarávania na učebnice prvouky, geografie a matematiky, ktoré vyhlásil rezort školstva a ktoré mali byť prvými krokmi k otvoreniu trhu s učebnicami. „Obstarávania trh neotvárali, dokonca ho pri prvouke len okliešťovali. Ministerstvo vytváralo iba akýsi hybrid, ktorý ÚVO zrušil,“ komentoval Gröhling a na záver dodal: „Pokiaľ dostaneme dôveru občanov a budeme súčasťou budúcej vlády, urobíme všetko pre to, aby sme do septembra 2021 zaviedli otvorený trh s učebnicami.“



      TASR o tom informoval poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling.

Súvisiace články:

MŠVVaŠ pracuje na príprave verejných obstarávaní na dodanie učebníc
ÚVO: Zrušil zákazky MŠVVaŠ na učebnice matematiky a geografie​​​​​​​




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]