Autor textu: TASR
07.10.2019

Inscenácia Nemá trieda približuje študentom tému Nežnej revolúcie 

Študenti sa vrátia v čase a ocitnú sa v školských laviciach v roku 1989. 

Foto: Divadlo Jána Palárika Trnava

Bratislava 07.10.2019 (Skolske.sk)


Divadlo Jána Palárika pripravilo pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie interaktívnu inscenáciu primárne určenú pre študentov stredných škôl. Študenti sa vrátia v čase a ocitnú sa v školských laviciach v roku 1989. Hra s názvom Nemá trieda je akousi žánrovou zmesou historického thrilleru z konca 80. rokov 20. storočia a „high school“ drámy odohrávajúcej sa v predvečer jednej z najvýznamnejších zlomových udalostí moderných dejín.

Tri archetypálne charaktery rozohrávajú modelovú situáciu a vťahujú do nej ako aktérov aj divákov. Priamo uprostred triedy počas bežného vyučovania sa rozpúta súboj medzi mladou zväzáčkou a nekompromisným revolucionárom. Historickým dejiskom je jeseň 1989, časovým rámcom jedna vyučovacia hodina, na ktorej sa povahovo nejednoznačný učiteľ prikláňa raz na jednu, raz na druhú stranu. Zdanlivo nerovný súboj dvoch spolužiakov stojacich na opačných koncoch ideových barikád na mikroúrovni reprezentuje oveľa väčší medzitriedny boj, ktorý vyvrcholil Nežnou revolúciou.

Tým ako je predstavenie vystavané pôsobí na divákov a vťahuje ich do deja, čo sa prejavuje ich priamym a úplne prirodzeným zapojením. Bolo pre nás dôležité, aby žiaci zažili na vlastnej koži dobu, kedy sa lámal režim.​​​​​​​

Hodnotí prvé verejné predstavenie Ivica Franeková, koordinátorka projektov pre deti a mládež. 

Scenár vznikol v spolupráci Adriany Totíkovej a Michala Baláža s Ľubomírom Morbacherom zo združenia Living Memory, ktorý je odborným garantom inscenácie. V roli aktívnej zväzáčky Dáši Brezinovej sa predstaví Silvia Soldanová. Martin Kochan stvárňuje Jana Hasara, revolucionára a Michal Jánoš súdruha učiteľa Domažlického. Predstavenie spolu s diskusiou trvá dve vyučovacie hodiny. Diskusiu s hercami a študentami vedú historici z OZ Living Memory.

Vďaka Ing. Peterovi Papíkovi, riaditeľovi Strednej priemyselnej škole dopravnej, mohol prebiehať celý skúšobný proces v priestore školskej triedy, čo významne pomohlo pri tvorbe inscenácie. Tu sa konala aj prvá premiéra 27.septembra. Ďalšia sa na tejto škole uskutočnila 7. októbra.
​​​​​​​

Vznik inscenácie inicioval a podporil Trnavský samosprávny kraj. Každé predstavenie organizované pre stredné školy je pre študentov a samostnú školu bezplatné a so svojim záujmom sa môžu obracať priamo na Divadlo Jána Palárika.
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]