Autor textu: TASR
28.10.2019

Najlepšou budúcou zdravotnou sestrou roka je L. Macejková

Florence Nightingale v roku 1860 založila prvú školu pre ošetrovateľky na svete.

Foto: http://www.florenceroka.sk/

Michalovce 28.10.2019 (TASR)

Najlepšou budúcou zdravotnou sestrou roka je Lenka Macejková z Prešovskej univerzity. Stala sa víťazkou štvrtého ročníka celonárodnej odbornej súťaže Florence roka, ktorá sa konala počas víkendu v Nemocnici novej generácie Svet zdravia Michalovce. Informovala o tom komunikačná špecialistka spoločnosti Jana Fedáková.

      Na súťaži sa zúčastnilo dvadsať najlepších budúcich sestier, ktoré spomedzi 140 prihlásených postúpili do finálového kola. V sobotu 26. októbra najprv absolvovali niekoľko prednášok na medicínske i nemedicínske témy, potom, rozdelené do štyroch tímov, absolvovali štyri odborné workshopy. Samotná súťaž, pozostávajúca z testov a praktických úloh, sa uskutočnila v nedeľu. Titul Florence roka 2019 si z nej odniesla Lenka Macejková z Hermanoviec, tretiačka Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove. Na druhom mieste sa v súťaži umiestnila Natália Talafúsová, študentka Trnavskej univerzity v Trnave, treťou najlepšou budúcou sestrou roka je Natália Slašťanová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

      "Nečakala som to a bola som veľmi prekvapená. Počas tejto súťaže som získala veľmi veľa skúseností a nových vedomostí. Mohli sme si vyskúšať veci, ktoré sme predtým nikdy nerobili a dalo mi to veľa," uviedla po vyhlásení výsledkov Macejková.

    

Súťažou Florence roka sa snažíme budúcim sestrám ukázať, ako funguje skutočná nemocnica a poskytnúť im priestor, aby sa mohli naučiť aj veci, o ktorých sa počas štúdia hovorí len okrajovo. Zároveň majú možnosť si otestovať svoje teoretické vedomosti a pripravenosť na budúcu prax v nemocniciach či poliklinikách.

Povedal o súťaži generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a siete nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový.

      Súťaž určená pre študentov tretích ročníkov denného štúdia v študijnom odbore ošetrovateľstvo a stredných zdravotníckych škôl vo vyššom odbornom vzdelaní nesie meno Florence Nightingale (1820 – 1910). V roku 1860 založila prvú školu pre ošetrovateľky na svete a v roku 1869 bola spoluzakladateľkou prvej dievčenskej vysokej školy medicíny. Je považovaná za zakladateľku moderného ošetrovateľstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]