Autor textu: TASR
28.10.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú z pera domácich aj zahraničných autorov.

Foto: TASR

Bratislava 28.10.2019 (TASR)

 Nové tituly mafiánskeho trileru, detektívneho románu či klasickej detektívky z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      S novinkou v podobe mafiánskeho trileru Čierny kruh prichádza Jozef Karika. Čerstvo vyštudovaný Milan Ostrý nastupuje do úradnej funkcie. Pracuje v nej nielen pre mafiánskeho bossa Petra Štarcha, ale aj pre vplyvného skorumpovaného úradníka Alexandra Vokoša. Lenže v jednom meste nemôžu byť dvaja vládcovia. Schyľuje sa k veľkej zrážke a Milan sa ocitá medzi mlynskými kameňmi. Čím viac spoznáva odvrátenú stranu moci, tým rýchlejšie stráca zem pod nohami. Deväťdesiate roky sa skončili, doba sa zmenila. V podsvetí sa už tak často nestrieľa, no stále ide o krk. Stávky sú vysoké, čierna hra berie nielen život, ale aj dušu.

      František Kozmon je autorom detektívneho románu Vlk. Marek Wolf sa opäť ocitá v Kanade, hoci to už nemal v pláne. Jeho názor zmenil vrah, ktorý mu poslal fotku z miesta činu s odkazom: Chceš poznať pravdu o svojom otcovi? Musíš sa vrátiť do Montrealu. Podsvetiu v Montreale kedysi vládol mafián Anthony Rizzo. Tie časy sú dávno preč, Rizzo je za mrežami a jeho posluhovači sa rozpŕchli. Po rokoch sa na povrch dostávajú staré hriechy a na vrahovom zozname pribúdajú obete. Vraždy spolu zdanlivo nesúvisia, no Marek odhaľuje, že všetky obete pracovali pre starého mafiána. Wolf si uvedomuje, že sa ženie do vopred nastraženej pasce, no nemôže si pomôcť. Nezastaví sa, kým neodhalí pravdu. Tá ho však môže stáť život.

      Nový slovensko-český film Amnestie bude mať premiéru 31. októbra. Je príbehom troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou a venuje sa aj vzbure väzňov v Leopoldove v roku 1990. Zároveň vychádza aj kniha Amnestie. Jej zostavovateľ Fedor Blaščák do publikácie zaradil literárnu adaptáciu scenára filmu, eseje českej disidentky a neskôr pracovníčky kancelárie prezidenta Václava Havla na úseku milostí Lenky Marečkovej, spomienky účastníkov udalostí súvisiacich s väzenskou vzburou v Leopoldove i niekoľko odborných štúdii o amnestii. Mýty o Havlovej amnestii v roku 1990 sa šíria dodnes aj pre absenciu výskumných, publicistických či literárnych prác na danú tému. Publikácia Amnestie má za cieľ aspoň z malej časti túto medzeru vyplniť.

      Z pera britskej autorky Angely Marsons je detektívka Mŕtve duše. Pri archeologických vykopávkach sa nájdu ľudské kosti a pole v oblasti Black Country sa pre detektívku Kim Stonovú odrazu stane komplexným miestom činu. Po hlbšej forenznej analýze vyjde najavo, že v hrobe sa nachádza viac ako iba jedna obeť. Telá sú zahalené hrôzostrašným tajomstvom, čo dokazujú stopy po guľkách i pascách na zver. Kim musí pri vyšetrovaní spolupracovať s detektívom Travisom, s ktorým sa nerozišli práve v dobrom. Obaja postupne odkrývajú záhadné vzťahy rodín, ktoré vlastnia pozemky s nájdenými kosťami. Kim sa naplno sústredí na jeden z najkomplikovanejších prípadov svojej kariéry, pravda bola doteraz hlboko pochovaná pod zemou, no už viac sa ukrývať nedá.

      Milovníkov klasických detektívok Agathy Christie určite poteší výber pod názvom Slečna Marplová a záhady. Bystrú starú dámu slečnu Marplovú, podobne ako slávneho belgického detektíva Hercula Poirota si obľúbili čitatelia na celom svete. Bohato ilustrovaná kniha, uložená v kazete obsahuje 56 poviedok. Príbehy so slečnou Marplovou dopĺňajú poviedky, v ktorých síce nevystupuje žiadny známy detektív Agathy Christie, ale ktoré presvedčivo dokazujú jej spisovateľské majstrovstvo, schopnosť na malej ploche rozohrať tajomný príbeh plný záhad, ktorý drží čitateľa v napätí až do nečakaného konca.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]