Autor textu: TASR
20.11.2019

Čirč: Kapacitu materskej školy v obci zvýšili dvojnásobne

Obec je už teraz pripravená na zavedenie povinnej školskej dochádzky pre deti od piatich rokov.

Foto: Obec Čirč

Čirč 20.11.2019 (Skolske.sk)

 V obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa odovzdali v stredu do užívania novú materskú školu (MŠ). Rekonštrukciou a prístavbou pôvodnej, takmer 40-ročnej budovy, sa podarilo zvýšiť kapacitu škôlky z 21 na 46 detí. Obec je tak podľa starostu Michala Didika už teraz pripravená na zavedenie povinnej školskej dochádzky pre deti od piatich rokov.

      „V Čirči nikdy nebola poriadna škôlka, stále to bolo len v provizórnom rodinnom dome. Myslím si, že naše deti a hlavne rodičia budú spokojní, keďže už teraz sme kapacitne pripravení na nové pravidlá. Vytvorili sme aj jedno nové pracovné miesto,” uviedol Didik s tým, že MŠ navštevuje v tomto školskom roku 40 detí, z toho osem Rómov. Škôlku sa podarilo vybudovať vďaka nenávratnému finančnému príspevku vo výške 320.000 eur z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, pričom celkové náklady dosiahli takmer 340.000 eur.

     

Starosta mal víziu, aby každé dieťa v obci malo miesto v materskej škole, čo sa dnes splnilo. V Čirči sa daria veci, ktoré sú v celej republike jedinečné. Najskôr to bolo pilotné vyrovnanie pozemkov, potom si založili sociálny podnik, ktorý pomohol pri výstavbe škôlky. Teraz ideme spoločne do výstavby komunitného centra. Samosprávy však musia byť na čerpanie prostriedkov pripravené. My ponúkame pomocnú ruku, no ostatné je na nich. Táto obec je dôkazom toho, že keď je snaha, sú aj výsledky.

Skonštatoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

      Škôlka bude plná detí už od štvrtka 21. novembra, z rekonštrukcie sa teší aj vedenie MŠ. Pribudla tam totiž jedna spálňa, takže vedia poskytovať celodennú starostlivosť pre všetky deti, čo predtým nebolo možné. „Do mesiaca by nám mal prísť ešte nový nábytok - šatne, stoličky, stoly a postieľky v hodnote 25.000 eur,” doplnila zástupkyňa pre MŠ pri Základnej škole v Čirči Jaroslava Gomoľáková.
​​​​​​​
      Zateplením budovy by malo dôjsť aj k úspore na prevádzkových nákladoch. V areáli MŠ takisto pribudli nové chodníky a oplotenie. Obec postavila škôlku vlastnými silami a za pomerne krátky čas, za štyri mesiace. Práce na stavbe realizovala obecná firma Solisko Čirč, ktorá zamestnáva 23 ľudí z obce. V tomto čase už začali s výstavbou komunitného centra. „Do zimy chceme mať hrubú stavbu pod strechou, aby mali ľudia prácu,” dodal starosta. Aj na financovanie tejto stavby obec Čirč získala prostriedky z Ministerstva vnútra SR, a to vo výške 330.000 eur. Po dokončení centra v ňom vzniknú ďalšie štyri pracovné miesta. V obci Čirč žije aktuálne približne 1300 obyvateľov, z toho viac ako štvrtinu tvoria Rómovia a vyše desať percent Rusíni.

pic
Foto: Obec Čirč
pic
Foto: Obec Čirč

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]