Autor textu: Vladimír Bačišin
30.12.2019

Abeceda ekonomiky – nečestná súťaž

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 30.12.2019 (Skolske.sk)

Slovo nekalý má veľmi veľa synoným, teda slov, ktoré ho môžu nahradiť. Je to slovo, ktoré používa jazyk právnych predpisov. Najskôr sa dá nahradiť slovami nečestný, alebo nepoctivý.
Toto slovo má aj veľa iných odtieňov. Najčastejšie sa pod slovom nekalý chápe niečo bezcharakterné, podlé, čachrárske. Stručne povedané nekalý je nemorálny. Obchodný zákonník predpokladá, že nekalá súťaž musí spĺňať tri podmienky. Po prvé, musí isť o niečo čo sa odohráva v rámci súťaže. Po druhé, je to v rozpore s dobrými mravmi. Po tretie, spôsobuje to niekomu inému škodu.
 
Aké sú najznámejšie príklady nekalej súťaže?  Je to napríklad klamlivá reklama. Prvý prípadom, vraj bolo oznámenie jedného obyvateľa starovekých Atén. Ten si dal vedľa dverí vytesať nasledovný oznam. Ja,  Simonedes Aténsky, vykladám sny a liečim neduhy telesné. Nebola to pravda. Dnes je zakázaná reklama, ktorá ohrozuje morálku, propaguje vojnu, znevažuje isté skupiny ľudí.
Ďalším prípadom je klamlivé označovanie služieb a tovarov. V týchto dňoch Európska komisia schvaľuje direktívu, ktorá sa bude týkať tohto problému. Dnes môžu výrobcovia v jednom a tom istom obale predávať výrobky rôznej kvality. Napríklad v jednej čokoláde je viac kakaa a v tej istej na inom trhu je menej. 
Okrem toho existuje aj klamlivé označovanie tovarov. Niektorí výrobcovia falšujú svetové značky obuvi, textilu, či kozmetiky. S ním sú spojené nebezpečenstvo zámeny a parazitovanie na povesti podniku.
 
Falšované tovary so sebou priniesli pojem fejk, teda falšovaný tovar, ktorý sa dostal aj do oblasti médií. Švajčiarsko napríklad veľmi prísne chráni svoj hodinársky priemysel. V tejto krajine nehodno nosiť falošné hodinky. Hrozia za to prísne tresty.
 
Ako sa pozerajú zástancovia čestnej súťaže na podplácanie?  Úplatky sa považujú za jednanie, ktoré odporuje dobrým mravom. Skresľuje podmienky súťaže. Ak niekto dá, a niekto prijme úplatok je oproti iným v súťaži zvýhodnený. Podplácanie sa trestá. Potrestaní môžu byť nielen tí, čo dávajú úplatok, ale aj berú.
 
Nečestná, alebo nakalá súťaž, je také správanie, ktoré odporuje morálke.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]