Autor textu: Školské.sk
30.01.2020

Bude mať Brexit dopad aj na slovenských študentov?

Británia patrí k najpopulárnejším krajinám pre štúdium v zahraničí.

Foto: Pixabay

Bratislava 30.01.2020 (Skolske.sk)


Na britské univerzity sa v septembri 2019 prihlásilo 990 slovenských študentov. Vďaka možnosti financovania školného študentskou pôžičkou poskytovanou britskou vládou sa Británia zaradila medzi najpopulárnejšie krajiny pre vysokoškolské štúdium v zahraničí. Stredoškoláci, ktorí tam absolvujú aspoň jeden školský rok, taktiež profitujú z dotovaného školného, čo predstavuje úsporu niekoľko tisíc libier. Tým, ktorí už vo Veľkej Británii študujú, alebo nastupujú na štúdium v septembri 2020, všetky tieto výhody zostávajú. Môže to však byť posledná príležitosť.

Veľká Británia je v súčasnosti najpopulárnejšou krajinou pre vysokoškolské i stredoškolské štúdium

Počet študentov začal výrazne stúpať od roku 2004, kedy sa vďaka vstupu Slovenska do Európskej únie aj pre našich študentov otvorila možnosť štúdia za rovnakých podmienok, ako majú domáci študenti. I keď je školné za bakalárske štúdium v súčasnosti až 9 250 libier za rok, študenti počas štúdia školné neplatia. Britská vláda poskytuje financovanie študentskou pôžičkou, ktorá však v skutočnosti funguje ako absolventská daň. Pôžičku totiž splácajú absolventi iba v prípade, ak ich ročný príjem presahuje stanovenú hranicu. Príjmová hranica je stanovená pre každú krajinu zvlášť, aby bolo zaručené, že splátky budú predstavovať pre každého študenta približne rovnakú záťaž bez ohľadu na to, kde sa usadia. Absolventi, ktorí sa zamestnajú v SR, splácajú pôžičku po presiahnutí ročného príjmu cca 17 800 eur. Splátky predstavujú 9% zo sumy, ktorá presahuje túto hranicu. Pre tých, ktorí zostávajú pracovať vo Veľkej Británii, platí príjmová hranica bez povinnosti splácať 25 750 libier ročne. Po 30 rokoch sa nesplatená časť pôžičky odpíše.

Už v máji 2019 vydala britská vláda oficiálne vyhásenie, že pre študentov, ktorí nastupujú na britské univerzity v septembri 2020 zostávajú v platnosti rovnaké podmienky, ako pre domácich študentov. Títo študenti budú mať nárok aj na financovanie školného študentskou pôžičkou, a to až do ukončenia štúdia.

Zatiaľ nie je známe, ako sa podmienky zmenia pre tých, ktorí začnú študovať po 31. decembri 2020. Keby pre nás mali paltiť rovnaké podmienky, aké v súčasnosti majú zahraniční študenti z krajín mimo EÚ, znamenalo by to zvýšenie školného v priemere na 12 až 16 tisíc libier ročne, čo by študenti museli platiť zvlastných zdrojov.

Dominika Jarkovská z InterStudy.sk

Čo sa teda pre študentov nateraz zmení?

Ide skôr o formality a administratívne úkony, ktoré by však nemali predstavovať veľkú záťaž: najneskôr do 30. júna 2021 si študenti musia zažiadať o status osoby s (pred)trvalým pobytom v rámci pobytovej schémy pre občanov EÚ. Žiadosť je možné podať online a je bezplatná. Súčasní študenti a tí, ktorí nastupujú tento rok, a do konca júna 2021 si zažiadajú o status v rámci schémy, budú mať taktiež nárok na zdravotnú starostlivosť za rovnakých podmienok ako doteraz, a to až do ukončenia štúdia, a zostáva im aj právo pracovať. Minimálne do konca roka 2020 postačuje pre vstup do Spojeného kráľovstva občiansky preukaz. Či bude potrebné si vybaviť cestovný pas, zatiaľ nie je známe.

InterStudy je oficiálnym zastúpením britských univerzít v SR od roku 2004, a je registrovaným centrom UCAS, cez ktorý sa podávajú prihlášky na britské univerzity. Záujemcom o štúdium poskytuje asistenciu s celým prihlasovacím procesom, vybavovaním študentskej pôžičky, žiadosťou o univerzitné ubytovanie a poradenský servis v súvislosti so všetkými formalitami pred i po nástupe na štúdium a so životom vo Veľkej Británii.

​​​​​​​Oficiálny odchod Británie z EÚ je naplánovaný na piatok 31. januára 2020 o 23.00 h londýnskeho času. Británia tak ukončí svoje členstvo v európskom spoločenstve po 47 rokoch. V histórii Únie sa jedná o bezprecedentný krok.


Školské.sks informovala Dominika Jarkovská z InterStudy.sk

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]