Autor textu: TASR
31.01.2020

Košice: Stredoškoláci si počas DOD na LF UPJŠ mohli pozrieť aj MediPark

Dozvedeli sa informácie z oblasti medicíny, ale najmä o samotnej fakulte a štúdiu.

Foto: Priestory Univerzitného vedeckého parku UPJŠ „MEDIPARK“

Košice 31.01.2020 (TASR)

Viac ako 500 stredoškolákov navštívilo vo štvrtok Lekársku fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UJPŠ) v Košiciach. Počas Dňa otvorených dverí (DOD) sa mohli zúčastniť rôznych prednášok a vidieť napríklad modely ľudského tela, skutočné kosti či chirurgické pomôcky. Vyskúšať si mohli tiež chirurgické šitie, trhanie a vŕtanie zubov. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa LF UPJŠ Jaroslava Oravcová, dozvedeli sa informácie z oblasti medicíny, ale najmä o samotnej fakulte a štúdiu. Pozrieť si mohli aj MediPark.

      Predstavili im zdravotnícke odbory ako ošetrovateľstvo, fyzioterapiu či verejné zdravotníctvo, ale aj doktorandské študijné programy ako zubné lekárstvo, predklinické vedy a nechýbala ani prezentácia chirurgických či internistických odborov.

      Navštívili tiež Laboratórium výskumných biomodelov - takzvaný zverinec, absolvovali prehliadku Ústavu experimentálnej medicíny či Medicínskeho univerzitného vedeckého parku v Košiciach (MediPark). V rámci neho stredoškolákom ukázali napríklad i pracovisko pre farmakogenetiku a výskumu v oblasti nových liečiv v onkológii. Okrem iného si mohli pozrieť i laboratórium bunkových interakcií. „Uvideli, že sme moderná fakulta. Nemáme problém s počtom prihlásených študentov, problém vidím inde - veľmi  veľa kvalitných študentov odchádza mimo Slovenska. Vybavenie, ktoré máme, je porovnateľné s pracoviskami vo svete. Kto je rozhodnutý študovať medicínu, je rozhodnutý. Ale ak ide o dobrého študenta, nech sa ju rozhodne študovať na Slovensku,“ povedal pre TASR  riaditeľ univerzitného vedeckého parku (UVP) MediPark Pavol Jarčuška.

      Počas DOD pre návštevníkov pripravili aj viacero infostánkov, v jednom z nich prezentovali projekty realizované na LF UPJŠ. Stredoškolákom predstavili aj študentské organizácie ako Spolok medikov mesta Košice či Slovenský spolok študentov zubného lekárstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]