Autor textu: TASR
21.02.2020

Dekan FIIT STU sa chce v pondelok stretnúť so štrajkujúcimi zamestnancami

Členovia štrajkového výboru pre TASR uviedli, že sú pripravení na rokovanie.

Foto: Na snímke dekan Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Ivan Kotuliak 

Bratislava 21.02.2020 (TASR)

 Dekan Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave Ivan Kotuliak sa chce stretnúť so zamestnancami, ktorí vstúpili v pondelok 17. februára do štrajku. Ako uviedla pre TASR Monika Karoliová, ktorá je poverená zastupovaním dekana, vedenie fakulty naplánovalo stretnutie na pondelok 24. februára. Členovia štrajkového výboru pre TASR uviedli, že sú pripravení na rokovanie a veria, že sa im podarí dohodnúť čo najskorší možný termín.  

      "Dekan neobdržal zo strany štrajkujúcich 17. ani 18. februára požiadavku na stretnutie. V utorok (18.2.) sa však stretol s časťou štrajkujúcich zamestnancov, ako aj s časťou študentov, ktorí štrajkujúcich zamestnancov podporujú. Následne dekan poslal štrajkujúcim zamestnancom návrh na stretnutie na pondelok 24. februára," priblížila Karoliová s tým, že dekan je až do pondelka mimo fakulty. Štrajkujúci zamestnanci uviedli, že dekanovi odpísali v utorok a navrhli mu stretnutie na stredu (19.2.) alebo štvrtok (20.2.). "Na tento návrh sme však nedostali žiadnu reakciu, údajne je dekan na dovolenke," uviedli zamestnanci zapojení do štrajku s tým, že veria, že sa na stretnutí dohodnú.

      Štrajkujúci uviedli, že im nie je jasné, z ktorých požiadaviek by mali ustúpiť. "Z požiadavky, aby boli zabezpečené férové voľby, aby sa aj do budúcnosti zamedzilo účelovému manipulovaniu so zložením akademickej obce, aby boli na fakulte garantované akademické slobody, či aby sa prestalo s nahrádzaním učiteľov, ktorí v priebehu rokov budovali svoje predmety a prešli schvaľovaním vo všetkých na to určených orgánoch fakulty. Sme zvedaví, aké ústupky z týchto požiadaviek bude žiadať pán dekan," konkretizovali.

      Karoliová uviedla, že je snaha upokojiť situáciu na fakulte. "Avšak, musí to byť kompromis prijateľný pre obidve strany. Naša ponuka stále platí," poznamenala. Doplnila, že aj napriek štrajku zamestnancov, ktorý trvá denne od pondelka vždy hodinu, sa výučba realizuje v štandardnom režime. Zhruba tretina zamestnancov fakulty bude štrajkovať aj v piatok v čase od 12.00 do 13.00 h. Zároveň Karoliová dodala, že vedenie fakulty rešpektuje ústavné právo zamestnancov na štrajk. Avšak na druhej strane ich mrzí, že časť zamestnancov sa rozhodla "urobiť zo študentov rukojemníkov", čo považujú za nemorálne a neetické.
​​​​​​​
      Spory na FIIT STU sa vyhrotili po tom, ako bývala dekanka Mária Bieliková dostala 9. januára výpoveď. Dôvodom nezhôd na fakulte je okrem iného aj nefunkčný Akademický senát FIIT STU. Situáciu nevyriešilo ani rokovanie na upokojenie situácie 14. januára. Januárové voľby do akademického senátu FIIT STU boli volebnou komisiou vyhlásené za neplatné. Ďalšie voľby by sa mali uskutočniť 17. marca.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]