Autor textu: TASR
11.03.2020

Školy zatvárajú aj Banskobystrický kraj, Nitra, Žilina a Košice 

Opatrenia súvisia s nešírením koronavírusu.

Foto: TASR

Bratislava 11.03.2020 (Skolske.sk)

BBSK: Na stredných školách sa pre šírenie nového koronavírusu ruší vyučovanie

      Banská Bystrica 11. marca (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od štvrtka (12. 3.) prerušuje vyučovanie na všetkých stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyzýva hlavného hygienika SR, vládu i obyvateľov, aby s razantnými preventívnymi opatreniami nečakali a nepodceňovali ich. Konštatovalo to v stredu vedenie Úradu BBSK v Banskej Bystrici.
      Riaditelia stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja dostali pokyn, aby vyhlásili riaditeľské voľno s maximálnou možnou dĺžkou, ktorá je päť pracovných dní, čiže do 18. marca.
      "Vyzývame hlavného hygienika SR, v ktorého kompetencii je prerušiť vyučovanie vo všetkých základných i stredných školách v krajine až do odvolania, aby k takému kroku neodkladne pristúpil. Rovnako apelujeme na ústrednú maturitnú komisiu, aby posunula termín konania písomných maturít, ktorý bol určený v termíne od 17. do 20. marca," zdôraznil predseda kraja Ján Lunter.
      BBSK sa vo verejnej výzve obracia aj na vládu, aby po zákaze organizovania športových a kultúrnych podujatí obmedzila i prevádzku nákupných centier. Rovnako vyzýva k zodpovednosti obyvateľov a študentov, aby tieto dni nevyužívali na zhromažďovanie sa v týchto prevádzkach.
      "Je nevyhnutné, aby regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečovali prevoz vzoriek do jediného laboratória v Bratislave, ktoré ich dnes vyhodnocuje nepretržite. To sa dnes nedeje a je nepredstaviteľné, aby pacienti s podozrením na ochorenie COVID-19 čakali na výsledky od piatka až do pondelka," reagoval vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt, ktorý sa stretol s riaditeľmi nemocníc v kraji. Tí poukázali aj na ďalšie problémy na strane štátnych orgánov.
      "V utorok (10. 3.) sme sa obrátili na zamestnávateľov v kraji a požiadali ich o zhovievavosť v prípade, ak bude nevyhnutné zatvoriť školy a rodičia tak budú musieť zostať s deťmi doma. Dnes k tomu pripájame výzvu, aby pre svojich zamestnancov zvážili možnosť práce z domu tam, kde je to možné. Rovnako k situácii pristúpime aj na našom úrade," dodal riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Nitra: Mesto zatvára od štvrtka všetky základné a materské školy

      Nitra 11. marca (TASR) – Mesto Nitra zatvára od štvrtka 12. marca v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine všetky materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Samospráva k tomuto kroku pristúpila na základe rozhodnutia krízového štábu a po konzultácii s regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Informoval o tom hovorca mesta Tomáš Holúbek.

      Školy budú zatvorené predbežne do pondelka 16. marca vrátane, podľa pokynov hlavného hygienika však môže byť tento termín predĺžený. „Platná legislatíva Slovenskej republiky hovorí, že mesto môže udeliť voľno na základných školách v trvaní najviac päť dní počas celého školského roka. O predĺžení uzatvorenia základných škôl po pondelku 16. marca budeme informovať. Očakávame však v tomto smere včasné rozhodnutie hlavného hygienika a ústredného krízového štábu, ktoré bude platné plošne pre celú Slovenskú republiku,“ uviedol Holúbek.

Žilina: Mesto zatvorí materské a základné školy do konca týždňa

 V súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku zatvorí mesto Žilina na základe rozhodnutia krízového štábu mesta a po konzultácii s regionálnym hygienikom materské a základné školy vo štvrtok (12. 3.) a v piatok (13. 3.). TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

      "Opatrenie uzavrieť školy prijímame z dôvodu ich štandardného a pokojného fungovania. V žiadnom prípade nechceme, aby sa tlak na zatvorenie škôl, ktorý dnes ovláda sociálne siete, sústredil na deti, učiteľov, a najmä riaditeľov škôl. Všetci sa v tejto situácii musíme správať maximálne zodpovedne a počúvať rady odborníkov a ľudí, ktorí sú kompetentní. Mesto Žilina bude preto rešpektovať odporúčania centrálneho krízového štábu, hlavného hygienika a kompetentných expertov v oblasti epidemiológie. Na ich základe a podľa aktuálneho vývoja situácie sa rozhodne, či budú materské a základné školy v Žiline uzatvorené aj po termíne 13. marca," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

      Pripomenul, že vzhľadom na platnú legislatívu má mesto v kompetencii prostredníctvom štatutárov školských zariadení udeliť voľno v školách v trvaní maximálne piatich dní počas celého školského roka. "V tejto súvislosti preto očakávame skoré rozhodnutie hlavného hygienika a ústredného krízového štábu pri riešení tejto situácie," uviedol Fiabáne.
​​​​​​​
      V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 základných škôl a 26 materských škôl, šesť z nich je pri základných školách. V základných školách sa učí celkom 6174 žiakov, 2304 detí navštevuje materské školy. Spolu v nich pracuje 1011 pedagogických a 447 nepedagogických zamestnancov, dodal hovorca mesta Žilina.

ŽSK zatvorí stredné školy aj kultúrne inštitúcie

      Žilina 11. marca (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) uzatvára od štvrtka (12. 3.) do pondelka (16. 3.) v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine všetky stredné školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň zatvára do nedele (22. 3.) všetky kultúrne inštitúcie a prerušuje poskytovanie ambulantnej starostlivosti v sociálnych zariadeniach. Po zasadnutí Krízového štábu ŽSK o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

      "Od začiatku situáciu sledujeme, prijímame opatrenia a reagujeme na nové informácie. Po dopravnej nehode pri Ružomberku, ktorej účastníkmi boli občania s pozitívnou cestovateľskou anamnézou, máme v karanténe zdravotníkov, policajtov a hasičov, ktorí zasahovali na mieste nehody. Na Slovensku sa navyše potvrdili ďalšie tri prípady pozitívne testované na ochorenie COVID-19. Na základe týchto nových informácií sme sa rozhodli, po konzultácií s regionálnym hygienikom, prijať ešte prísnejšie opatrenia," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

      Doplnila, že v súvislosti s uzatvorením stredných škôl uvažuje ŽSK aj nad zavedením prázdninového režimu prímestskej autobusovej dopravy. "V tomto prípade je však nutná ešte ďalšia koordinácia s mestami a obcami, ktoré sú zriaďovateľmi základných škôl," podotkla.

      ŽSK zároveň zatvára všetky kultúrne inštitúcie a prerušuje poskytovanie ambulantnej starostlivosti v sociálnych zariadeniach. "Musíme chrániť aj našich zdravotníkov, lekárov a sestry, ktorí prichádzajú do kontaktu s pacientmi. Preto v tejto chvíli riešime dodávku rúšok a respirátorov pre zdravotnícke zariadenia a lekárov primárneho kontaktu. Veríme, že sa podarí dodávku zabezpečiť aj pre sociálne zariadenia," dodala Jurinová.

      Pripomenula, že naďalej platí zákaz návštev v nemocniciach a v sociálnych zariadeniach. Apelovala na ľudí, aby tento zákaz rešpektovali. "Chcela by som požiadať verejnosť, aby v týchto dňoch vo zvýšenej miere prejavila vnútornú disciplínu, zodpovednosť a ohľaduplnosť voči kolegom, rodinným príslušníkom i verejnosti. Len takto odvrátime vznikajúcu neistotu," uzavrela predsedníčka ŽSK.

Košice: Zatvorili viacero MŠ aj ZŠ, majú chrípkové prázdniny

      Košice 11. marca (TASR) – V najbližších dňoch bude zatvorených minimálne 23 materských (MŠ) škôl a desať základných škôl (ZŠ) v pôsobnosti mesta Košice. Pre TASR to v stredu uviedol magistrát mesta. Dôvodom je viac ako 30 percent absentujúcich žiakov. Pre hrozbu šírenia nákazy novým koronavírusom mesto v súčasnosti neplánuje plošne zatvárať všetky školy.

      V utorok (10. 3.) prerušili do konca tohto týždňa výchovno-vzdelávací proces v dvoch MŠ a v jednej ZŠ. Od stredy k nim pribudlo 12 MŠ a päť ZŠ. Od štvrtka (12. 3.) bude zatvorených ďalších deväť MŠ a štyri ZŠ, ich žiaci by sa mali do svojich lavíc vrátiť v utorok (17. 3.). Zatvorená bude aj Jazyková škola Užhorodská.

      „Každý riaditeľ môže vyhlásiť chrípkové prázdniny po odsúhlasení regionálnym úradom verejného zdravotníctva pokiaľ je v škole viac ako 30 percent chorých, respektíve absentujúcich žiakov,“ uviedlo mesto. Pripomína, že pre hrozbu šírenia nákazy novým koronavírusom zatiaľ nie je vyhlásená mimoriadna situácia a samospráva môže prostredníctvom riaditeľov nariadiť iba riaditeľské voľno. To môže byť v trvaní maximálne päť dní, pričom inkubačná doba je 14 až 21 dní.
​​​​​​​
      „Zároveň si treba uvedomiť, že 20.000 žiakov zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta by muselo ostať doma s rodičmi, respektíve s niekým, kto by sa o nich postaral,“ dodáva magistrát s tým, že školy sú vybavené hygienickými potrebami a priestory pravidelne dezinfikujú.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]