Autor textu: Gabriela Tibenska
14.05.2020

Hovorme o demokracii

V čase pandémie pripravili vybrané organizácie v spolupráci s ďalšími odborníkmi zaujímavý učebný materiál pre študentov a učiteľov, ako aj pre širokú verejnosť.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP 

Bratislava, máj 2020 - Neformálne zoskupenie mimovládnych organizácii s názvom Partnerstvo za občianske vzdelávanie ponúka už niekoľko rokov vzdelávacie aktivity, interaktívne vyučovacie hodiny, prednášky, diskusie a výstavy, ktoré sú určené pre žiakov stredných škôl, ako doplnková forma vyučovania pre predmety občianska náuka a dejepis.

V čase pandémie pripravili vybrané organizácie v spolupráci s ďalšími odborníkmi zaujímavý učebný materiál pre študentov a učiteľov, ako aj pre širokú verejnosť. Ide o sériu video-rozhovorov a prednášok, v ktorých známi politológovia a odborníci vysvetľujú, ako funguje parlamentná demokracia, čo ju chráni a ohrozuje, aký je súvis medzi demokraciou a životnou úrovňou a tiež objasňujú fakty a mýty o Európskej únii a NATO. Ďalšie témy ako Ľudské práva; Slovenská rozvojová pomoc a mýty o Afrike budú spracované v najbližších týždňoch a tiež podľa požiadaviek učiteľov.
Videá prinášajú nielen základné  fakty a informácie, ale aj odpovede na otázky ako „je populizmus pre Slovensko dobrý alebo zlý?“, „prečo ľudia vo fungujúcej demokracii žijú dlhšie?“, „prečo je generálny prokurátor taký dôležitý?“, „prečo sme vlastne v EÚ a načo nám je NATO?“ a na mnohé ďalšie... Svoje názory a otázky k daným témam však možu prezentovať aj študenti, či už emailom na adresu [email protected] alebo počas živých vysielaní, o ktorých budeme školy vopred informovať.

Videá, v ktorých sa zhovárajú Grigorij Mesežnikov z IVO, Peter Goliaš z INEKO, Michal Piško z Transparency international, Marek Degro z Nadácie Antona Tunegu a iní si môžete pozrieť na stránke http://www.obcianskevzdelavanie.sk, kde sú k nim pripojené aj krátke texty so základnými údajmi k jednotlivým témam.

Členmi Partnerstva za občianske vzdelávanie sú Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), Inštitút pre verejné otázky (IVO), Nadácia Antona Tunegu (NAT),  Občianske združenie Nenápadní hrdinovia, Centrum pre európsku politiku (CEP), eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí , Kolégium Antona Neuwirtha a Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA). Koordinátorom a podporovateľom aktivít je Nadácia Konrada Adenauera na Slovensku (KAS)

Doteraz spracované témy a rečníci
Demokracia a kvalita života I., II. Peter Goliaš, INEKO
Riziká populizmu I., II. Grigorij Mesežnikov, IVO; Peter Goliaš, INEKO
Kto chráni demokraciu? Význam nezávislých a odborných verejných inštitúcií I., II. Michal Piško, Transparency International; Peter Goliaš, INEKO
Fakty a mýty o  EÚ a NATO na Slovensku I., II. Marek Degro, Nadácia Antona Tunegu, Grigorij Mesežnikov, IVO

V najbližších dňoch bude zverejnené
Parlamentná demokracia I., II., Michal Novota, politológ; Marek Degro, Nadácia Antona Tunegu
Slovensko, rozvojová pomoc a mýty o Afrike, Maroš Čaučík, ERKO a projekt Dobrá novina

Čo je Nadácia Konrada Adenauera? – slovenská pobočka nemeckej nadácie blízkej CDU, ktorej prvoradým cieľom je budovať demokraciu a vychovávať k demokracii, udržiavať a utvárať mier a spoluprácu medzi národmi a osobitne podporovať mladých ľudí. KAS vznikla v roku 1955, ako odpoveď na potrebu vyrovnať sa s totalitnou nacistickou minulosťou, pomenovať chyby a a vychovávať novú generáciu demokratov. Na Slovensku má nadácia podobnú úlohu - od vzniku SR organizuje KAS a jej partnerské organizácie vzdelávacie aktivity, vychováva k demokracii, ponúka politické a hosodárske expertízy a venuje sa  téme totalitnej komunistickej minulosti. Povzbudzuje k občianskej angažovanosti a k zmyslu pre spoločné dobro.

Čo ponúka? KAS stavia na osobných stretnutiach, hlavným nástrojom sú diskusie, rozhovory, konferencie, prednášky, s domácimi i zahraničnými odborníkmi, politikmi, politológmi. Takto sprostredkúva poznanie základných princípov demokracie a zároveň pravdivé informácie a expertízou a skúsenosťou preverené názory. Pri vzdelávacích aktivitách je práve toto veľkou pridanou hodnotou: KAS prináša spoľahlivé informácie z prvej ruky od odborníkov a tých, čo sú blízko resp. aj priamo zapojení do politického a spoločenského diania. Tieto aktivity sa pretavili aj do školského projektu zameraného na občianske vzdelávanie predovšetkým mládeže na stredných školách. Odborníci z členských organizácií prichádzajú do škôl, aby prehĺbili vedomosti žiakov v diskusii a podali tak aj pomocnú ruku školám, ktoré práve v tejto oblasti zápasia s nedostatkom učiteľov či aktuálnych učebných materiálov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]