Autor textu: TASR
05.06.2020

Kríza podľa prezidentky ukázala, že školské osnovy bude treba prehodnotiť

Čaputová ocenila šikovných a obetavých učiteľov a učiteľky, ktoré napriek technickým prekážkam našli spôsob efektívnej výučby

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje so Správou o stave Slovenskej republiky počas 8. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 5. júna 2020

Bratislava 5. júna (TASR) - Dôkladné prehodnotenie školských osnov bude nevyhnutným dôsledkom skúseností z vyučovacieho procesu počas krízy. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojej správe o stave republiky, ktorú predniesla v piatok pred poslancami Národnej rady SR. Vyzdvihla tiež učiteľov, ktorí v kríze našli spôsob efektívnej výučby. Zároveň upozornila na rozdielne šance detí, ktoré závisia od ekonomickej situácie rodín.

Kríza poskytla podľa prezidentky ďalší presvedčivý dôvod, že sa netreba báť robiť aj veľké zmeny, ak sú potrebné pre moderné vzdelávanie a vyrovnávanie odlišnej štartovacej čiary.

Rodičia mali podľa prezidentky počas zatvorenia škôl možnosť na vlastnej koži spoznať, že rola vyučujúceho nie je jednoduchá. Môžu tak lepšie doceniť prácu učiteľov. "Zároveň získali osobnú skúsenosť s tým, čo všetko sa ich deti v škole učia, a že sú to často veci, ktoré vôbec nepotrebujú. Dôkladné prehodnotenie školských osnov bude nevyhnutným dôsledkom skúseností z vyučovacieho procesu počas krízy," vyhlásila.

Čaputová v správe ocenila tiež šikovných a obetavých učiteľov a učiteľky, ktoré napriek technickým prekážkam našli spôsob efektívnej výučby a dosiahli, že v drvivej väčšine prípadov bolo učivo prebraté. Zároveň upozornila, že kríza napriek prístupu k internetu a technológiám ukázala, ako veľmi ekonomická situácia rodín ovplyvňuje šance deti vo vzdelávaní. "Keď tento problém nebudeme riešiť, tak sa už teraz veľké rozdiely v šanciach na dobré vzdelanie budú ďalej prehlbovať," varovala.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]