Autor textu: TASR
18.06.2020

Kraje rokujú o dofinancovaní strát počas koronakrízy aj o optimalizácii škôl

Rokovania sa zúčastňuje aj minister školstva Branislav Gröhling.

Zo zasadnutia Združenia samosprávnych krajov SK 8. Témami, o ktorých župani rokovali, bol návrh nového zákona o verejnej regionálnej doprave, podpora

Banská Bystrica 18. júna (TASR) - Dofinancovanie strát krajských samospráv z obdobia koronakrízy je jednou z hlavných tém, ktoré na štvrtkovom rokovaní v Banskej Bystrici rozoberajú predsedovia samosprávnych krajov združení v zoskupení SK8.

Ako pred rokovaním uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič, zástupcovia SK8 chcú do 10. júla uzavrieť s ministerstvom financií dohodu o spôsobe financovania jednotlivých krajov. Tzv. proticyklické opatrenia by mali adresne pômôcť rozbehu ekonomiky v regiónoch.



Ďalšími témami rokovania sú reforma verejnej správy, návrh nového zákona o verejnej regionálnej doprave, podpora cestovného ruchu či regionálne školstvo. Rokovania sa preto zúčastňuje aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Podľa neho témami rozhovorov bude predovšetkým plán výkonov či optimalizácia siete stredných škôl.

Výsledky budú známe večer po skončení rokovaní.

​​​​​​​

B. Gröhling: Ministerstvo pomôže krajom pri optimalizácii siete stredných škôl

Banská Bystrica 18. júna (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pomôže samosprávnym krajom v napĺňaní ich programov na zefektívnenie siete stredných škôl. Vyplýva to zo záverov štvrtkového rokovania Združenia samosprávnych krajov SK8 s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS).
      
„Ako ministerstvo by sme boli veľmi radi súčinní s krajmi, aby sme posúvali školstvo ďalej a vytvárali kvalitný stupeň vzdelania pre mladých ľudí,“ uviedol v tejto súvislosti minister.
      
Kraje sú najväčším zriaďovateľom stredných škôl na Slovensku. Podľa ministra však hustota siete týchto škôl dlhodobo nekorešponduje s demografickým vývojom. Najmä mnohé odborné školy ponúkali podľa neho uchádzačom o štúdium výrazne viac voľných miest, než aký bol o tieto školy záujem. Racionalizácia siete stredných škôl by mala teda podľa neho priniesť štátu úspory. Racionalizáciu dlhodobo odporúčajú aj vládni analytici, napríklad z Útvaru hodnoty za peniaze pri ministerstve financií.
      
Peniaze ušetrené prípadným znížením počtu škôl v sieti chcú ministerstvo školstva a samosprávne kraje nasmerovať späť do škôl ako investície. „Je to o tom, aby sme mohli lepšie zaplatiť učiteľov, aby sme mohli lepšie vybaviť školy, aby každá škola mala jedáleň, knižnicu či telocvičňu, a na to by mali byť používané ušetrené financie,“ uviedol Gröhling. „Budeme chodiť do regiónov a vysvetľovať na zastupiteľstvách aj rodičom, prečo je dobré niektoré stredné školy zlúčiť,“ dodal.
      
Zástupcovia krajov na čele s predsedom zoskupenia SK8 Jozefom Viskupičom rokovali s ministrom školstva aj o bezpečnosti na školách po vrútockej tragédii. Minister krajom prisľúbil metodiku vypracovanú v spolupráci s ministerstvom vnútra a Akadémiou Policajného zboru v Bratislave. „Budeme sa snažiť vyškoliť personál, ako sa správať v týchto situáciách,“ dodal šéf rezortu školstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]