Autor textu: TASR
25.06.2020

Rektorská konferencia odmieta akékoľvek formy plagiátorstva

Porušenie zásad etiky vedeckej práce a umeleckej tvorby SRK vníma ako neospravedlniteľné správanie.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava 25. júna (TASR) – Rektorky a rektori slovenských vysokých škôl sa dlhodobo usilujú o posilnenie akademickej integrity v slovenskom vysokoškolskom prostredí. V tejto súvislosti Slovenská rektorská konferencia (SRK) už pred viac ako rokom prijala uznesenie, v ktorom jednoznačne odmieta akékoľvek formy plagiátorstva. Vo svojom stanovisku to uviedli zástupcovia SRK.
      
"Ochrana duševného vlastníctva patrí k základným výsadám akademickej obce i všetkých tvorivých ľudí mimo nej. Konanie vedúce k zneužitiu duševného vlastníctva je v rozpore s princípmi etiky vedeckej práce a umeleckej tvorby," tvrdia. Preto SRK podľa nich dbá o to, aby vzdelávanie študentov viedlo k tomu, aby si počas štúdia alebo projektovej práce osvojovali predpísané zásady práce s literatúrou a elektronickými informačnými zdrojmi a tiež správny spôsob citovania výsledkov iných autorov.
      
Porušenie zásad etiky vedeckej práce a umeleckej tvorby SRK vníma ako neospravedlniteľné správanie.
      
Prezident SRK Rudolf Kropil na svojom prvom stretnutí s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom (SaS) 2. apríla tlmočil požiadavku SRK pripraviť a prijať nový vysokoškolský zákon. V súčasnosti platný zákon z roku 2002 od svojho prijatia prešiel viac ako 40 novelizáciami a vysokoškolské prostredie podľa SRK v takejto podobe zákona nedokáže efektívne reagovať na meniace sa aktuálne potreby.
      
Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) mal podľa medializovaných informácií vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju podľa Denníka N nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Denník označil Kollárovu 58-stranovú prácu za plagiát.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]