Autor textu: Janka Šuchová
27.10.2020

GIVING WEEK v Evanjelickej spojenej škole v Martine

Ako rýchlo sa dokáže búrka premeniť v boj o život? Ako rýchlo sa náš domov môže stať úlomkami tehál?

Foto: M.Huťka/J.Bielek

Martin 27.10.2020 (Skolske.sk)

Väčšina z nás by si to nevedela ani predstaviť, no sú miesta, kde sa táto nočná mora stala realitou. Keď sa stane však akákoľvek prírodná katastrofa, ľudia sú odkázaní na pomoc druhých. Jednou z pomocných rúk bola aj naša škola, ktorá je súčasťou mnohých dobrovoľníckych aktivít.

Určite si každý z nás spomenie, kedy niekoho obdaroval či naopak, kedy bol sám obdarovaný. Je to dobrý pocit, kedy dávame najavo, že nám na niekom záleží. Možno sa potom pýtame: „Na čo vôbec existuje giving week? Veď obdarovať môžeme niekoho kedy chcem.“ To je síce pravda, ale „darovací“ týždeň nemusí vždy znamenať len obdarovanie niekoho. Niekedy stačí, keď aj my môžeme podať niekomu pomocnú ruku. A takouto možnosťou bola aj pomoc obci Chminianske Jakubovany.

Práve túto osadu na konci leta potrápili záplavy a mnohí z obyvateľov tejto osady sú odkázaní aspoň na nejakú pomoc.  A preto sme začali konať. Práve týždňa dobrovoľníctva každý kto chcel, mohol počas zbierky trvajúcej päť dní prispieť oblečením, obuvou, hygienickými potrebami, hračkami, školskými potrebami, jednoducho čímkoľvek, čo by ľuďom v osade pomohlo zlepšiť ich materiálnu situáciu. 

Študenti, rodičia a učitelia sa postarali o hladký priebeh organizácie tejto zbierky za dodržania bezpečnostných nariadení vzhľadom na pandemickú situáciu a dohliadli aj na to, aby sa vyzbierané veci dostali do správnych rúk.
​​​​​​​
Spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať dostatočné množstvo nevyhnutných vecí, ktoré pomôžu ľuďom, ktorých postihla povodeň, dostať sa zo zlej situácie a opäť viesť plnohodnotný život.

pic
Foto: M. Huťka/J.Bielek

A ako vnímajú túto zbierku naši študenti? To vám prezradia sami v našom interview so študentkami gymnázia Zdenkou a Saškou.
​​​​​​​
Ahoj Zdenka, vidíme tu naozaj veľa vecí, tak prosím ťa povedz mi, čo sa tu všetko nachádza?
„Tak ako môžete vidieť veci sme roztriedili, máme periny, deky, obliečky, ale aj topánky, drogériu, potreby do domácnosti, oblečenie, hračky a školské potreby.“

Čo si myslíš, z čoho budú mať ľudia z Jakubovian najväčšiu radosť?
„Deti určite z hračiek, lebo ich je naozaj veľa, a sú vo veľmi dobrom stave, ako napríklad kolobežka, knižky, rôzne spoločenské hry, ale aj potreby do školy.“

Ahoj Saška, vidíme, že aj ty si sa zapojila do triedenia. Čo ťa najviac prekvapilo na týchto vyzbieraných veciach?
"Najviac ma prekvapilo, že sa vyzbieralo veľa vecí. Nečakala som, že ich bude také množstvo. Ľudia sa snažili doniesť rôzne veci, aby pomohli nahradiť materiálnu stratu, ktorí ľudia v postihnutej oblasti zažili."

No a ako vnímaš túto prácu ty, ako dobrovoľníčka?
​​​"
Je naozaj zaujímavé vidieť a určite aj poteší, keď ľudia sú ochotní pomaháť a hlavne mám dobrý pocit, keď viem, že celá zbierka ide na potrebnú vec."

pic
Foto: M. Huťka/J.Bielek

Spoločná práca prináša viac radosti, úspechov i neskutočný pocit zadosťučenia. A preto si pomáhajme, ak je to možné, nezatvárajme oči pred realitou, naopak majme ich otvorené, lebo nie len očami, ale aj srdcom vidíme viac.

A. Bačeová, E. Šalátová, M. Barancová, V. Uhrínová, L. Bartáková, M. Kolesár
študenti Evanjelickej spojenej školy v Martine 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]