Autor textu: TASR
05.11.2020

Vysoké školy budú musieť o posúdenie vnútorných systémov žiadať častejšie

Pri dôvodnom podozrení, že vysoká škola nedodržiava právne predpisy alebo svoje vnútorné predpisy, môže agentúra začať konanie z vlastného podnetu.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 5. novembra (TASR) - Vysoké školy budú po novom povinné požiadať Slovenskú akreditačnú agentúru o posúdenie svojich vnútorných systémov častejšie. Podmienka urobiť tak sa zmení z "najmenej raz za desať rokov" na "najmenej raz za šesť rokov". Skráti sa aj lehota pri posudzovní systémov nových škôl, prvýkrát budú musieť požiadať o posúdenie najskôr štyri a najneskôr šesť rokov od svojho zriadenia. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Richarda Vašečku (OĽANO) k novele zákona o vysokých školách, ktorý upravuje zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Tento návrh poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili.
      
Pri dôvodnom podozrení, že vysoká škola nedodržiava právne predpisy alebo svoje vnútorné predpisy, môže agentúra začať konanie z vlastného podnetu. Ak zistí nedostatky, môže pozastaviť uskutočňovanie študijného programu, alebo začať konanie "o odňatí akreditácie habilitačného konania a inauguračného konania".
      
Zasadnutie výkonnej rady a odvolacej komisie Slovenskej akreditačnej agentúry bude možné uskutočniť aj prostredníctom videokonferencie či inými prostriedkami bez fyzickej prítomnosti. Právna úprava po novom uvádza, že ak výkonná rada v konaní o udelení akreditácie neprijme uznesenie, bude to znamenať jej neudelenie. Ak uznesenie nepríjme odvolacia komisia, bude sa to chápať ako potvrdenie rozhodnutia alebo vyjadrenia agentúry.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]