Autor textu: TASR
08.12.2020

Mestá žiadajú vládu, aby prijala opatrenia, ktoré dostanú deti do škôl

Školy, ktoré sa rozhodli nezapojiť do testovania, učia aj naďalej dištančnou formou.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Únia miest Slovenska je presvedčená, že návrh zabezpečiť návrat starších detí do škôl prostredníctvom plošného testovania na školách je pre väčšinu miest neprijateľný a nerealizovateľný. S podporou členských miest preto únia žiada, aby bol buď zrealizovaný semafor, ktorý predložil minister školstva, alebo sa našlo iné riešenie bez nutnosti testovania.

„Žiadame vládu SR a epidemiológov, aby navrhli a prijali také opatrenia, prostredníctvom ktorého bude bez nutnosti testovania umožnený v januári 2021 plynulý návrat detí do škôl," informoval prezident únie a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Zdôraznil, že Únia miest Slovenska reaguje nielen na dôležitosť návratu detí do škôl, ale aj na celkovú epidemiologickú situáciu na Slovensku. „S obavami sledujeme v našich mestách nárast mobility a koncentráciu ľudí a to v čase, keď nám dramaticky narastá počet nakazených a chorých. Máme, žiaľ, pocit, že sa opatrenia a ich dodržiavanie vymykajú spod kontroly štátu," dodal šéf samosprávneho združenia.

Od pondelka je možné obnoviť školské vyučovanie a prevádzku v školách (2. stupeň základnej školy a stredné školy), ak sa tak rozhodne ich zriaďovateľ.

Žiaci, jeden z ich zákonných zástupcov a zamestnanci školy sa však musia preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu či negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Test však nesmie byť starší ako sedem dní. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR. Školy, ktoré sa rozhodli nezapojiť do testovania, učia aj naďalej dištančnou formou.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]