Autor textu: TASR
17.12.2020

Ministerstvo školstva prvý raz zriadilo samostatný odbor inkluzívneho vzdelávania

Ministerstvo chce zároveň zreformovať systém poradenských zariadení.

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 17. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR prvý raz zriadilo samostatný odbor inkluzívneho vzdelávania. Viesť ho bude odborníčka na inkluzívnu pedagogiku Svetlana Síthová. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŠVVaŠ SR.
      
Naším cieľom nie je rušiť špeciálne školy, cieľom je postupne transformovať špeciálne základné školy vzdelávajúce prevažne žiakov s ľahkým stupňom mentálneho postihnutia,“ uviedla Síthová. Proces má byť pravidelne vyhodnocovaný.
      
V rámci inkluzívneho vzdelávania má rezort školstva na rok 2021 viacero priorít. „Desegregácia vzdelávacieho systému, inklúzia v ranom a predškolskom veku, inklúzia žiakov a žiačok v základných a stredných školách, podporné a personálne podmienky inklúzie či špeciálno-pedagogická podpora vo vzdelávaní a poradenstve,“ vymenovala štátna tajomníčka MŠVVaŠ SR Monika Filipová.
      
Ďalšie kroky na dlhodobý a strategický rozvoj inkluzívneho vzdelávania v SR majú byť identifikované v rámci pripravovanej Stratégie inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní. Pojem inklúzia zároveň plánuje ministerstvo školstva zapracovať a vymedziť aj v školskom zákone.
      
Ministerstvo chce zároveň zreformovať systém poradenských zariadení, aby bol zrozumiteľnejší pre rodičov, nápomocný pre pedagógov a bližší deťom a žiakom priamo v školách.
      
Vzniknúť majú dva typy poradenských zariadení - univerzálne a špecializované, ako aj štandardy výkonov a diagnostiky. Poradenské centrá majú svoju činnosť realizovať priamo v školách.
      
Štátny vzdelávací program by mal podľa rezortu akceptovať vzdelávacie požiadavky všetkých detí a žiakov bez výnimky, aj žiakov s rozmanitými potrebami, so zdravotným znevýhodnením, zo sociálne znevýhodneného prostredia, cudzincov, žiakov rôznych národností, migrantov či žiakov s nadaním.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]