Autor textu: TASR
29.01.2021

Návrh zákona o vysokých školách predloží rezort školstva na verejnú diskusiu

Úpravu systému riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl považuje rezort za kľúčovú pre posun vo vysokom školstve.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 29. januára (TASR) - Ministerstvo školstva pripravuje návrh zákona, ktorým sa upraví systém riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl. Po finalizácii a konzultáciách bude predložený na diskusiu so širokou verejnosťou. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR v reakcii na vyhlásenie Univerzity Komenského, v ktorom kritizovala pripravovanú novelu.
      
"Relevantné požiadavky budú zapracované, ale nepovažujeme za korektné vyzývať na zastavenie diskusie o návrhu pred jeho samotným zverejnením," skonštatovalo ministerstvo. Úpravu systému riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl považuje rezort za kľúčovú pre posun vo vysokom školstve, "keďže v súčasnosti systém uzatvára vysoké školy do seba a nepodporuje otvorenosť akademického prostredia".
      
Univerzita Komenského v Bratislave pripravovanú novelu zákona dôrazne odmieta a považuje ju za snahu o politické ovládnutie slovenského vysokého školstva. V stanovisku uviedla, že nesúhlasí so snahami politickej moci obmedziť autonómnosť a samosprávnosť vysokoškolského prostredia na Slovensku. K vyhláseniu sa pripojila aj Slovenská technická univerzita. Slovenská rektorská konferencia vyzvala kompetentné orgány na začatie verejnej diskusie k pripravovaným zmenám.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]