Autor textu: TASR
18.02.2021

ZMOS žiada stiahnuť návrh novely zákona o pedagogických zamestnancoch

Zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch rieši päť kľúčových oblastí.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 18. februára (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada o stiahnutie návrhu novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z pripomienkového konania a jeho prepracovanie po diskusii s odborníkmi. Súčasný návrh, ku ktorému vznieslo desať zásadných pripomienok, považuje ZMOS za politický krok, ktorý výsledky výchovno-vzdelávacieho procesu kvalitatívne nemení, zato ho predražuje. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.
      
ZMOS navrhovaným zmenám vyčíta nesystémovosť a nelogickosť. Návrh už tretej novelizácie v priebehu roka a pol od prijatia zákona v septembri 2019 zvyšuje podľa ZMOS-u nezrozumiteľnosť predpisu, upozorňuje pritom na to, že 98 novelizačných bodov zasahuje prakticky do každého paragrafu zákona. "Niektoré zmeny, ako napríklad zavedenie nadčasovej práce pre vedúcich zamestnancov, dokonca popierajú filozofiu pôvodného zákona. Návrh zavádzajúcim nadčasovú prácu pre vedúcich zamestnancov znamená ďalší negatívny dopad na verejné financie, jeho dosah však predkladateľ v doložke vplyvov ani nevyčíslil," upozornil expert ZMOS-u na školstvo Zdenko Krajčír.
      
ZMOS zásadne nesúhlasí ani so znížením požiadavky na kandidáta na riaditeľa školy alebo školského zariadenia, v rámci návrhu by bolo možné za riaditeľa vymenovať osobu, ktorá nezískala prvú atestáciu a má dokonca menej ako tri roky praxe. Takéto opatrenie podľa združenia ešte viac zníži kvalitu riadenia regionálneho školstva.
      
Zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch rieši päť kľúčových oblastí. "Vytvárame novú pozíciu, v rámci ktorej bude mať koordinátor digitálnych technológií na starosti digitalizáciu, správu siete, správu e-testov, prípravu učiteľov a žiakov na prácu s digitálnymi technológiami," poznamenal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Inak bude po novom prebiehať aj vzdelávanie učiteľov. Učiteľom sa umožní profesijný rozvoj a vzdelávanie aj cez neštátne inštitúcie. Rezort školstva chce tiež podporiť šírenie príkladov dobrej praxe a inovovať vzdelávanie. Preto sa zavedie register na podporu inovatívnych metód výučby, ktorý bude zverejnený na webe ministerstva. Školy plánuje rezort posilniť aj o odborníkov. Novelou zákona sa majú odstrániť aj niektoré ustanovenia týkajúce sa preukazovania bezúhonnosti učiteľov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]