Autor textu: TASR
24.02.2021

Suma pre vysoké školstvo v pláne obnovy je podľa rektorskej konferencie kriticky nedostatočná

Bez razantného zvýšenia financií sa slovenské vysoké školstvo ocitne v ešte väčšej izolácii v porovnaní s významnými vysokými školami v zahraničí, uviedla Benková.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) vyzýva predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽANO) a ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby sa zasadili za významné zvýšenie objemu financií vyčlenených pre oblasť vysokého školstva v pláne obnovy. Sumu približne 200 miliónov eur určenú na hĺbkové reformy považuje za kriticky nedostatočnú a z hľadiska investičných stimulov do rozvoja vysokého školstva za demotivujúcu. Po utorkovom zasadnutí o tom TASR informovala za SRK Ľubica Benková.
      
"Bez razantného zvýšenia týchto financií sa slovenské vysoké školstvo ocitne v ešte väčšej izolácii v porovnaní s významnými vysokými školami v zahraničí, čím sa prehĺbi odlev talentovaných slovenských študentov a mladých vedcov do zahraničia," uviedla Benková. Ako dodala, zvyšovanie financií z európskych zdrojov by nemalo sprevádzať znižovanie zdrojov zo štátneho rozpočtu.
      
Využitie prostriedkov z plánu obnovy považuje SRK za poslednú reálnu šancu zvrátiť negatívnu trajektóriu, na ktorej sa slovenské vysoké školstvo v ostatných desaťročiach ocitlo. "Dôvodmi sú napríklad často len deklarovaná politická podpora vysokoškolskému vzdelaniu a výskumu, negatívny marketing a kritická finančná poddimenzovanosť personálnej i materiálnej infraštruktúry vysokých škôl," podotkla.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]