Autor textu: TASR
24.02.2021

Rektorská konferencia: Návrh novely vysokoškolského zákona je vyjadrením nedôvery vo vysoké školy

Možné obmedzenie autonómie vysokých škôl je podľa SRK v rozpore s moderným definovaním univerzity ako samosprávnej inštitúcie.

Na archívnej snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava 24. februára (TASR) - Návrh novely zákona o vysokých školách je vyjadrením pretrvávajúcej nedôvery vo vysoké školy a snahy o ich ovládnutie a podriadenie štátu. Slovenská rektorská konferencia (SRK) to uviedla po utorkovom stretnutí s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) a štátnym tajomníkom Ľudovítom Paulisom v Bratislave. S navrhovanou legislatívou "principiálne nesúhlasia" a žiadajú rezort školstva, aby ju nezaradil do legislatívneho procesu. TASR o tom informovala za SRK Ľubica Benková.
      
"SRK považuje princíp inštitucionálnej autonómie vysokých škôl, princíp akademickej samosprávy a z nich plynúci princíp legislatívnej deregulácie vnútorných mechanizmov vysokých škôl za základný stavebný kameň akejkoľvek budúcej právnej úpravy. Snahy o obmedzenie týchto princípov, ktoré sú jasne badateľné v predloženej novele zákona o vysokých školách, považuje SRK za škodlivé, nebezpečné, neprijateľné," skonštatovala Benková v stanovisku.
      
Možné obmedzenie autonómie vysokých škôl je podľa SRK v rozpore s moderným definovaním „univerzity“ ako samosprávnej inštitúcie, ako to deklarujú Magna Charta Universitatum, odporúčania Európskej asociácie univerzít a nedávne Rímske komuniké, v ktorom sa ministri zodpovední za vysoké školstvo zaviazali podporovať inštitucionálnu autonómiu, akademickú slobodu a integritu, účasť študentov a zamestnancov na riadení vysokých škôl.
      
K prijatiu legislatívy o vysokých školách, ktorá by riešila ich zásadné problémy, je podľa SRK potrebný dialóg ministerstva so zákonnými reprezentáciami vysokých škôl a akademickou obcou. Ako však poznamenala Benková, doteraz začatý nebol. "SRK ponúka pre finálnu verziu moderného proeurópsky koncipovaného zákona svoju expertízu a odborné kapacity a vyzýva ministerstvo na väčšiu dôveru vo vysoké školy, ktoré nesú zodpovednosť za svoje aktivity," dodala.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]