Autor textu: TASR
16.04.2021

ÚVZ: Podmienky nosenia respirátorov a rúšok sa zmierňujú aj v školstve

Namiesto respirátora budú môcť mať rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 16. apríla (TASR) - Podmienky nosenia respirátora či rúška sa vo vybraných situáciách zmierňujú. Uvoľnenie opatrení, ktoré umožňuje zlepšujúca sa epidemiologická situácia, spresnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v novom znení vyhlášky k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest. Vyhláška, zverejnená vo Vestníku vlády SR, je platná od pondelka 19. apríla.

"Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa nebude už v týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov," vysvetlila jednu zo zmien hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

"Namiesto respirátora budú môcť mať rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania. Podobne na pracovisku zamestnanci, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohli viesť k zhoršeniu stavu," dodala Račková. Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňuje, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov. Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.

Ostatné ustanovenia ostávajú v platnosti bez zmien.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]