Autor textu: TASR
16.04.2021

Únia miest podporuje zmeny, ktoré sa týkajú financovania regionálneho školstva

Vznik krajského školského úradu považuje ÚMS za prvý a nevyhnutný krok k otvoreniu diskusie o zásadnej reorganizácii regionálneho školstva.

Na archívnej snímke prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. FOTO TASR - Martin  Baumann

Bratislava 16. apríla (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje rozhodnutie vlády o opätovnom vzniku školského úradu na úrovni kraja. Je presvedčená, že tento krok nie je potrebné zbytočne dramatizovať a vyhlasovať ho za centralizačné opatrenie. Reaguje tak na v stredu (14. 4.) schválený návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve vládou SR.
      
"Práve naopak, toto rozhodnutie prispieva k obmedzeniu centralizácie moci presadzovanej v rámci projektu ESO predchádzajúcou vládou," tlmočila postoj únie hovorkyňa Daniela Piršelová. Vznik krajského školského úradu považuje ÚMS za prvý a nevyhnutný krok k otvoreniu diskusie o zásadnej reorganizácii regionálneho školstva, vychádzajúcej z podmienok postcovidového obdobia.
      
ÚMS v tejto súvislosti deklaruje presadzovanie princípu decentralizácie. "Podporíme však iba systémové zmeny, ktoré nebudú obsahovať snahy o podriadenie miestnej samosprávy vyšším územným celkom," dodala Piršelová.
      
Vláda v stredu schválila návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, financovanie škôl a školských zariadení v regionálnom školstve by sa ňou malo zjednotiť do pôsobnosti ministerstva školstva.
      
Voči návrhu sa ohradilo Združenie samosprávnych krajov SK8, krok považuje za centralizáciu. O návrhu novely zákona musí rokovať ešte parlament. V prípade schválenia by zmeny mali začať platiť od 1. januára 2022.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]