Autor textu: TASR
29.04.2021

Prezidentka vymenovala 27 nových vysokoškolských profesorov

Profesorom hlava štátu uviedla, že ich úlohou nie je registrovať priemyselné patenty, ale prinášať hlboké pochopenie toho, čo sa deje so spoločnosťou.

Na snímke novovymenovaní vysokoškolskí profesori prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 29. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala 27 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdala v Prezidentskom paláci. Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedla, že ich spája skutočnosť, že pôsobia v oblasti spoločenských a humanitných vied. Teda v oblasti, ktorá je podľa prezidentky, žiaľ, na Slovensku, ak nie spochybňovaná, tak určite nedocenená. Podľa nej je to situácia, s ktorou sa nemôžeme zmieriť.
      
Spoločenskovedné a humanitné odbory by sa podľa sov prezidentky nemali chápať iba ako príprava zamestnancov na určité konkrétne pracovné pozície. "Ako učitelia spoločenskovedných a humanitných disciplín najlepšie viete, že vašou úlohu je vychovávať mysliacich ľudí s pevným hodnotovým zázemím, ktorí si vedia vytvoriť na veci vlastný názor, vedia ho aj podložiť argumentmi a majú morálnu silu, aby ho obhájili v názorovej konfrontácii s inými postojmi," uviedla vo svojom príhovore. Ako tvrdí, takíto ľudia sa dokážu uplatniť nielen v oblasti, v ktorej získali vzdelanie a titul, ale aj všade tam, kde je potrebné aktívne hľadať informácie, tvorivo ich spracovať a použiť v praxi.
      
Profesorom hlava štátu uviedla, že ich úlohou nie je registrovať priemyselné patenty, ale prinášať hlboké pochopenie toho, čo sa deje so spoločnosťou, s ľuďmi, prinášať pochopenie trendu, kam svet smeruje a čo ľudia svojím konaním spôsobujú. "Vašou úlohou je vychovávať absolventov, ktorí dokážu vytvárať intelektuálne, kultúrne a duchovné hodnoty a dokážu pôsobiť na ľudí tak, aby boli schopní prijímať hodnotové rozhodnutia na vysokej intelektuálnej a kultúrnej úrovni," povedala prezidentka s tým, že aj vývoj na Slovensku ukázal, aké je to dôležité pre zdravý vývoj spoločnosti.
      
Od spoločenských vied a od novovymenovaných profesorov ako ich predstaviteľov očakáva, že svoju expertízu ponúknu pri tvorbe verejných politík a pri identifikácii najväčších civilizačných výziev, ktoré pred republikou stoja. "Veľmi potrebujeme, aby ste sa kvalifikovane zamýšľali nad alternatívami spoločenského vývoja i nad tým, ako je možné vyriešiť najzávažnejšie konflikty a protirečenia, ktoré nás ohrozujú," dodala hlava štátu.

      Zoznam vymenovaných profesorov vysokých škôl (odbor)

      Stanislav Benčič, masmediálne štúdiá
      Róbert Brtko, rímske právo
      Ivana Butoracová Šindleryová, verejná politika a verejná správa
      Branislav Cepek, správne právo
      Milan Ferenčík, cudzie jazyky a kultúry
      Miloš Hitka, manažment
      Juraj Jankuv, medzinárodné právo
      Katarína Kalesná, obchodné a finančné právo
      Vladimír Klein, predškolská a elementárna pedagogika
      Miroslav Kmeť, slovenské dejiny
      Slávka Kopčáková, estetika
      Michal Kozubík, sociálna práca
      Peter Krištofík, financie
      Ingrid Mencerová, trestné právo
      Zdenka Musová, ekonomika a manažment podniku
      Eva Mydlíková, sociálna práca
      Matúš Oľha, divadelné umenie
      Lenka Pasternáková, odborová didaktika
      Ivan Pavlov, andragogika
      Miroslava Rajčániová, odvetvové a prierezové ekonomiky
      Mariana Sedliačiková, ekonomika a manažment podniku
      Katarína Slobodová Nováková, etnológia
      Eva Stranovská, cudzie jazyky a kultúry
      Juraj Šedivý, pomocné vedy historické
      Juraj Vačok, správne právo
      Dušan Velič, fyzikálna chémia
      Adriana Wiegerová, predškolská a elementárna pedagogika

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]