Autor textu: TASR
20.05.2021

Gröhling: Na nové miesta v materských školách vyčleníme päť miliónov eur

Na jednu novú triedu vyjde približne 10.000 eur, poznamenalo ministerstvo.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 20. mája (TASR) - Sumou päť miliónov eur chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pomôcť samosprávam so zabezpečením miest v materských školách pre päťročné deti, ktoré v septembri nastupujú do škôlok. TASR o tom informoval odbor komunikácie ministerstva. Šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS) považuje povinné predprimárne vzdelávanie detí od piatich rokov za správne a aj takto ho chce podporiť.

Rezort ozrejmil, že na pomoc rodičom a samosprávam vyhlási rozvojový projekt "Predškoláci" v hodnote dva milióny eur. Financie budú môcť podľa jeho slov zriaďovatelia použiť na vybavenie nových tried a priestorov pre povinné predprimárne vzdelávanie. "Pôjde najmä o učebné pomôcky a didaktické hračky, ale tiež nábytok či vybavenie kúpeľní a spální. Na jednu novú triedu vyjde približne 10.000 eur," poznamenalo ministerstvo.

Ďalšie tri milióny eur chce rezort poskytnúť samosprávam na pokrytie personálnych nákladov v približne 200 nových triedach v období od septembra do decembra 2021. Ministerstvo poznamenalo, že vzhľadom na spôsob výpočtu podielových daní totiž mestá a obce ešte nebudú mať na účtoch dostatočné zdroje na zabezpečenie povinného predškolského vzdelávania. 

Minister tvrdí, že povinné predprimárne vzdelávanie znižuje mieru opakovania ročníka, znižuje predčasné ukončenie školskej dochádzky a deťom napomáha. "Taktiež im pomôže pripraviť sa a uspieť na základnej škole, zlepšuje ich sociálne a emocionálne zručnosti. Preto jeho zavedenie vo veku od piatich rokov dieťaťa podporujeme a považujeme za správne," zdôraznil Gröhling.

Rezort pripomenul, že povinné predprimárne vzdelávanie schválila ešte predošlá vláda v roku 2019 a samosprávy mali dva roky na prípravu budovania kapacít. "Napriek tomu si je ministerstvo školstva vedomé, že niektoré mestá a obce by mohli mať problém s potrebnými kapacitami pre predškolákov," dodal. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]