Autor textu: TASR
11.06.2021

Výzva na rozšírenie kapacít MŠ prichádza podľa učiteľov neskoro

Nastala situácia, na ktorú sme aj v rámci SKU opakovane upozorňovali - povinné predprimárne vzdelávanie v mnohých materských školách zablokuje prijímanie mladších detí, uviedla Benková.

Na archívnej snímke Andrea Benková zo Slovenskej komory učiteľov, FOTO TASR - Michal Svítok

Bratislava 11. júna (TASR) - Výzva na ďalšie rozširovanie kapacít materských škôl (MŠ) prichádza z pohľadu Slovenskej komory učiteľov (SKU) neskoro. Pozitívne však komora vníma snahu zaoberať sa kapacitami MŠ aj naďalej. Pre TASR to uviedla Andrea Benková za sekciu materských škôl SKU v reakcii na výzvu za 13 miliónov eur na dobudovanie kapacít škôlok.

Kapacity MŠ sú v určitých lokalitách na Slovensku dlhodobo poddimenzované. "Doterajšie výzvy nedokázali pokryť záujem všetkých žiadateľov pri ich rozširovaní. Nastala situácia, na ktorú sme aj v rámci SKU opakovane upozorňovali, a to, že povinné predprimárne vzdelávanie v mnohých materských školách zablokuje prijímanie mladších detí," uviedla Benková. SKU by podľa nej uvítala rozšírenie výzvy nielen na dobudovanie nových kapacít, ale aj na rekonštrukciu starých budov, z ktorých mnohé sú v havarijnom stave.

"Predškolské vzdelávanie však zďaleka nie je len o umiestnení detí. Ako ďalšiu z nevyhnutných podmienok garantujúcich kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu, na ktorú tiež dlhodobo upozorňujeme, vnímame potrebu asistentov učiteľa do každej triedy MŠ (nad 15 detí). Bez ohľadu na to, či v nej je alebo nie je dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami," poznamenala Benková. Zabezpečenie pedagogických asistentov je však podľa nej i naďalej podceňované, čo nepodporuje inkluzívne vzdelávanie a má negatívny vplyv na kvalitu predškolského vzdelávania detí.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyhlási výzvu za 13 miliónov eur na dobudovanie kapacít materských škôl. Výzva bude určená pre všetky typy škôlok - verejné, súkromné či cirkevné. Od septembra začne platiť povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]