Autor textu: TASR
18.08.2021

Účastníci Prešovskej detskej univerzity objavujú vesmír

Malí vysokoškoláci v priebehu týždňa navštevujú hvezdárne a planetáriá, vyrábajú slnečné hodiny či rakety, zaujímavé sú aj tvorivé a divadelné dielne.

Účastníci Prešovskej detskej univerzity objavujú vesmír,Foto: Marcel Mravec, CCKV PU

Prešov 18. augusta (TASR) - Ústrednou témou tohtoročnej Prešovskej detskej univerzity (PDU) je Vesmírna odysea, čomu organizátori prispôsobili aj svoje aktivity v priebehu celého týždňa od pondelka (16. 8.) do piatka (20. 8.). Takmer 270 malých vysokoškolákov skúma vesmír prostredníctvom umenia, športu, médií, sveta módy, histórie, zdravia či ochrany prírody. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) v Prešove Anna Polačková.

V poradí 14. ročník podujatia je, obdobne ako ten minulý vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu, sprevádzaný prísnymi hygienickými opatreniami. Aj tento rok sú deti rozdelené do menších skupín s maximálnym počtom 13 a jednotlivé aktivity sú realizované vo veľkých prednáškových aulách či átriách. Samozrejmosťou je aj pobyt detí čo najviac vo vonkajšom prostredí a pravidelné vetranie miestností.

"Som rada, že tak ako minulý rok počas PDU, aj teraz sa môžeme v zdraví zúčastňovať zaujímavých stretnutí s lektormi, ktorí prijali pozvanie vyučovať našich bakalárčekov a magisterčekov," vysvetlila Lenka Pasternáková, riaditeľka Ústavu pedagogiky, andragogiky a psychológie Fakulty humanitných a prírodných vied PU, ktorá zastrešuje v rámci PDU študijný program magisterček.

pic
Účastníci Prešovskej detskej univerzity objavujú vesmír,Foto: Marcel Mravec, CCKV PU

Program 14. ročníka PDU je zameraný na objavovanie vesmíru. Malí vysokoškoláci v priebehu týždňa navštevujú hvezdárne a planetáriá, vyrábajú slnečné hodiny či rakety, zaujímavé sú aj tvorivé a divadelné dielne.

"Z programu možno taktiež spomenúť cestovanie slnečnou sústavou, návštevu Ruského centra, vesmírne dobrodružstvo s angličtinou a ruštinou, keďže je 60. výročie letu Gagarina do vesmíru, ale aj možnosť dozvedieť sa o vesmírnej strave," priblížil Martin Javor, jeden z hlavných organizátorov Prešovskej detskej univerzity.

pic
Účastníci Prešovskej detskej univerzity objavujú vesmír,Foto: Marcel Mravec, CCKV PU

Interaktívne aktivity si pre účastníkov PDU pripravilo aj Krajské múzeum v Prešove, v ktorom sa deti zúčastňujú prednášok na vesmírne témy, získavajú informácie o vývoji hodín a kalendára, vyrábajú si prstienky či pokúšajú sa štiepať kameň.

"Veľmi sa teším, že pozvanie realizovať prednášku v rámci PDU prijali aj úspešná módna návrhárka Ida Sandor a známa rozhlasová moderátorka, absolventka našej univerzity Martina Poláková," doplnila informácie k programu Pasternáková.

Na PDU sú vytvorené dve študijné skupiny, bakalárček, ktorý tvoria žiaci prvého až štvrtého ročníka základných škôl (ZŠ) a magisterček, ktorý je určený žiakom piateho až deviateho ročníka ZŠ, respektíve zodpovedajúcich tried osemročných gymnázií. O 266 účastníkov sa stará 50 tútorov z radov študentov a 46 lektorov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]