Autor textu: TASR
19.08.2021

Očkovanie podporili traja najväčší cirkevní zriaďovatelia škôl

Kampaňou Za otvorené školy sa snaží rezort školstva s blížiacim sa otvorením školského roka poukázať na dôležitosť a potrebu očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Peter Mihoč, foto z archívu. FOTO TASR - Pavol Zachar  

Košice 19. augusta (TASR) – Očkovanie ako cestu k udržaniu prezenčného vzdelávania podporili aj traja najväčší cirkevní zriaďovatelia škôl s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) na jeho štvrtkovom pracovnom výjazde v Košiciach. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V rámci kampane Za otvorené školy sa šéf rezortu školstva stretol aj s predstaviteľmi rímskokatolíckej a gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

„Veľmi si cením, že zriaďovatelia cirkevných škôl zdôrazňujú touto cestou potrebu očkovania. Cieľom nás všetkých je, aby žiaci boli v školách, aby sa učili prezenčne s čo najmenším počtom prerušení. Bezproblémovému fungovaniu škôl pomôže každý z nás, ktorý sa zaočkuje a zníži tak aj riziko nákazy ostatných vo svojom okolí," zdôraznil Gröhling.

pic
Na archívnej snímke minister školstva SR Branislav Gröhling. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Očkovaním chráni každý človek seba, znižuje riziko prenosu vírusu, chráni svoje okolie a prispieva aj k bezpečne fungujúcim školám. Vyššia zaočkovanosť zároveň pomôže školám vyhnúť sa ohniskám nákazy a prerušeniu prezenčnej výučby, informoval rezort.

„Ako veriaci ľudia máme morálnu povinnosť využiť dostupné prostriedky vrátane očkovania, aby sme ochránili seba, deti a druhých. Žiaci a študenti majú právo napredovať vo vzdelávaní v prostredí, kde sa budú cítiť bezpečne. Dúfam, že katolícke školy budú dobrým príkladom," uviedol košický arcibiskup, metropolita Bernard Bober.

K výzve sa pridal aj košický eparchiálny biskup Cyril Vasiľ. „Verím, že každému záleží na zdraví vlastnom, našich blízkych i na zdraví celej spoločnosti, a aj na tom, aby najmladšia časť našej spoločnosti, ktorá je ešte v školskej formácii, mohla prežiť blížiaci sa školský rok bez prerušovaní a obmedzovaní. Preto podporujem rozumné kroky, ktoré veda a odborníci v boji s pandémiu ponúkajú a povedú k naplneniu tohto cieľa," priblížil vladyka.

pic
Na archívnej snímke arcibiskup a predseda Rady pre rodinu pri Konferencii biskupov Slovenska (KBS) Cyril Vasiľ.  FOTO TASR – Milan Kapusta

Budúci týždeň je zároveň naplánované stretnutie ministra v Prešove aj s predstaviteľmi evanjelickej cirkvi na Slovensku.

„Očkovanie vnímame ako spôsob zodpovednosti aj za životy mladej generácie, dlhé mesiace sme čakali za riešením a východiskom z tejto pandemickej situácie, a preto povzbudzujeme k očkovaniu aj členov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku a zamestnancov škôl so zachovaním dobrovoľného prístupu. V tejto mediálne neprehľadnej situácii vyzývame ľudí, aby sa pridržiavali vedecky overených informácií. Túto zodpovednosť si uvedomujeme aj v súvislosti s pomocou stavu verejného zdravotníctva a zdravia všetkých generácií. Ochranu života vnímame ako základnú výzvu veriacim, nakoľko život je Boží dar,“ vysvetlil biskup Východného dištriktu ECAV Peter Mihoč.

Kampaňou Za otvorené školy sa snaží rezort školstva s blížiacim sa otvorením školského roka poukázať na dôležitosť a potrebu očkovania proti ochoreniu COVID-19. V priestoroch ministerstva preto zriadili špecializované call centrum na podporu očkovania. Pokračovať sa bude aj v pracovných výjazdoch do všetkých krajov na Slovensku. Doteraz minister navštívil okrem Košického aj Trenčiansky a Žilinský kraj.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]