Autor textu: TASR
16.09.2021

Tachyum a STU v Bratislave podpísali memorandum o porozumení a spolupráci

Fakulta informatiky a informačných technológií robí výskum v oblasti analýz a spracovania dát v reálnom čase s využitím AI v oblastiach preventívnej a genomickej medicíny a precíznej onkológie. 

Budovy STU, foto z archívu. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Bratislava 16. septembra (TASR) – Spoločnosť Tachyum podpísala memorandum o porozumení s dvomi fakultami Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave na podporu študijných odborov v oblasti superpočítačov a vedeckého výskumu založeného na umelej inteligencii (Artificial Intelligence, AI). 

Podľa dohody študenti a učitelia na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) a Fakulte elektrotechniky a informatiky (FEI) budú mať pre vybrané projekty prístup k emulačnému systému čipu Prodigy od spoločnosti Tachyum a možnosť pracovať s najnovšími svetovými HPC technológiami (High PerformanceComputing, vysokovýkonné výpočty) v rámci open-source verejných projektov a vedeckovýskumných aktivít v oblasti AI. 

"Spoločnosť Tachyum má záujem vybudovať na Slovensku znalostnú a inovačnú komunitu pre umelú inteligenciu, ktorá bude vzájomným prínosom pre výskum, obchod, výrobu a univerzitné vzdelávanie," povedal zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Tachyum Radoslav Danilák. 

Fakulta informatiky a informačných technológií robí výskum v oblasti analýz a spracovania dát v reálnom čase s využitím AI v oblastiach preventívnej a genomickej medicíny a precíznej onkológie. 

Fakulta elektrotechniky a informatiky sa intenzívne venuje oblasti rozvoja telemedicínskych systémov a využitia umelej inteligencie, strojového učenia a umelých neurónových sietí na spracovanie obrovského množstva dát, ktoré sa budú v nasledujúcich rokoch zbierať u bežných ľudí i pacientov so zámerom poskytovania preventívnej zdravotnej starostlivosti na vysokej úrovni, ako i liečby v domácnosti. Fakulta môže využívať čip Prodigy ako súčasť svojej participácie na optimalizácii superpočítačov a energeticky efektívnych dátových centier.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]