Autor textu: TASR
27.10.2021

ÚMS nesúhlasí s návrhom úpravy financovania súkromných a cirkevných škôl

Prezident ÚMS Richard Rybníček tvrdí, že návrh skupiny poslancov podporuje porušenie princípov spravodlivej deľby moci.

Na archívnej snímke prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 27. októbra (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) zásadne nesúhlasí s poslaneckým návrhom novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorou sa upravuje aj financovanie súkromných a cirkevných škôl. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli návrh minulý týždeň do druhého čítania.
      
"Žiadame, aby sa nepokračovalo v jeho prerokovávaní v súčasnom znení. Predložená novela neprešla riadnym legislatívnym procesom, je nesystémová a nezohľadňuje vplyv na rozpočty samosprávy v sumárnej výške miliónov eur," uviedla hovorkyňa. Kritizuje, že zatiaľ čo návrh zrovnoprávňuje nároky zriaďovateľov súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení na príspevok v rovnakej výške, akú majú rovnaké zariadenia zriadené samosprávou, nelimituje výšku poplatkov, ktoré môžu súkromné a cirkevné zariadenia vyberať.
      
"Zvýši sa tak neférovo individuálny profit zriaďovateľov na úkor rozpočtu samosprávy. Predkladatelia súčasne dali samospráve bezohľadne ďalšie administratívne povinnosti bez akejkoľvek finančnej kompenzácie," podotkli. Návrh je podľa ÚMS v rozpore s medzinárodnými zmluvami, keďže nebol s úniou počas prípravy včas a riadne prerokovaný. "Návrh zákona rovnako nie je v súlade so znením Vatikánskej zmluvy, v ktorej sa SR zaviazala finančne zabezpečiť cirkevné školy a školské zariadenia z prostriedkov štátneho rozpočtu," dodali.
      
Prezident ÚMS Richard Rybníček tvrdí, že návrh skupiny poslancov podporuje porušenie princípov spravodlivej deľby moci. "Už počas realizácie presunu právomoci (2002 – 2005) zasiahla NR SR neprimeraným spôsobom do samosprávnych pôsobností obcí v oblasti predškolskej výchovy tým, že obmedzila právomoc obcí rozhodovať o sieti týchto zariadení a vytvorila osobitné siete pre cirkevné a súkromné zariadenia. To je hlavným dôvodom súčasného napätia a pocitov nespravodlivosti," vyhlásil.
      
Návrh by mal podľa jeho predkladateľov odstrániť "nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov, ak ide o prerozdeľovanie podielových daní". Má byť opatrením vo vzťahu k princípu rovného financovania každého žiaka bez ohľadu na zriaďovateľa školy. Účinnosť by mala novelizácia v prípade schválenia nadobudnúť od 1. januára 2022.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]