Autor textu: TASR
06.11.2021

Rezort školstva: Nové profesie majú pomôcť k lepšej inklúzii

Vďaka úsporám z eurofondov rezort školstva predlžuje projekt s názvom Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov o ďalší školský rok.

Na snímke štátna tajomníčka pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 6. novembra (TASR) – Nové profesie ako koordinátor klienta, školský digitálny koordinátor a pomocný vychovávateľ budú prispievať k lepšej inklúzii v školstve. Vďaka predĺženiu projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR zároveň budú aj v ďalšom školskom roku učiteľom a žiakom na školách pomáhať asistenti, špeciálni pedagógovia a školskí psychológovia.
      
"Aktuálne v rámci pilotného projektu, na ktorý bolo vyčlenených 6,2 milióna eur, v školách už pôsobí viac ako 300 školských digitálnych koordinátorov," priblížila na piatkovej tlačovej konferencii štátna tajomníčka MŠVVaŠ SR Svetlana Síthová s tým, že ich pozícia je ukotvená v schválenej novele zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Úlohou digitálnych koordinátorov je vzdelávať žiakov a učiteľov v oblasti využívania digitálnych technológií a zavádzať ich do praxe.
      
Žiakov so špeciálnymi potrebami bude v centrách poradenstva navigovať koordinátor klienta, ktorý bude pridelený každému klientovi individuálnej odbornej starostlivosti v poradenskom zariadení. Môže ním byť psychológ, špeciálny pedagóg, kariérový poradca, logopéd, liečebný pedagóg či sociálny pedagóg. "Rodiča a žiaka nasmeruje k odborníkom a špecialistom, ktorých dieťa potrebuje," spresnila Síthová s tým, že bude podstatným kontaktom pre komunikáciu medzi odborníkmi, klientmi a rodičmi. Dodala, že do praxe začne prichádzať spolu s reformou poradní od 1. januára 2023.
      
Pomocný vychovávateľ bude pomáhať pri adaptácii detí na prostredie v materských školách, pri prekonávaní jazykových či iných bariér, ale napríklad aj pri osobnej hygiene či stravovaní. Podľa rezortu školstva je na tento cieľ z Plánu obnovy a odolnosti vyčlenených 8,8 milióna eur, ktoré majú zabezpečiť približne 340 pomocných vychovávateľov na dva roky. „Deti, ktoré potrebujú našu pomoc, deti zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo deti so zdravotným znevýhodnením potrebujeme zachytávať už v materských školách a pomôcť im prekonať prekážky, aby mohli v škole uspieť. Preto budeme na pomocných vychovávateľov vyhlasovať výzvu,“ vysvetlila Síthová.
      
Vďaka úsporám z eurofondov rezort školstva predlžuje projekt s názvom Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov o ďalší školský rok. "Celkovo ide o 16,6 milióna eur, vďaka čomu predlžujeme aj na ďalší školský rok 2022/2023 pôsobenie na 361 školách 932 asistentov, špeciálnych pedagógov a školských psychológov zamestnaných cez tento projekt," doplnila Síthová.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]