Autor textu: TASR
10.11.2021

Rada vysokých škôl odmieta návrh novely zákona o vysokých školách

Návrh novely vysokoškolského zákona je podľa RVŠ založený na výraznom obmedzení samosprávy a autonómie vysokých škôl a ich fakúlt.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 10. novembra (TASR) – Rada vysokých škôl (RVŠ) SR zásadne odmieta predložený návrh novely zákona o vysokých školách (VŠ) a žiada ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) o jeho stiahnutie z medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Vyplýva z uznesenia zo zasadnutia pléna RVŠ, o ktorom TASR informovala za RVŠ Lucia Sebechlebská.
      
Návrh novely vysokoškolského zákona je podľa RVŠ "založený na výraznom obmedzení samosprávy a autonómie vysokých škôl a ich fakúlt, nerieši podporu kvality vysokoškolského vzdelávania a ani významný odlev mladých ľudí za vysokoškolským štúdiom do zahraničia." Zároveň sa RVŠ ohradzuje voči dezinformáciám a účelovému vytváraniu negatívneho obrazu VŠ vo verejnosti.
      
Akademické obce VŠ a verejnosť vyzýva RVŠ na podporu a propagáciu petície za zachovanie akademickej samosprávy na VŠ a rovnako aj protestných akcií vrátane zodpovedného pochodu za slobodné univerzity. Pochod je naplánovaný na utorok 16. novembra v Bratislave.
      
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v utorok (9. 11.) pre TASR uviedlo, že je v súvislosti s návrhom novely zákona o VŠ otvorené diskusii a uvíta akékoľvek návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý sa momentálne nachádza v MPK. Návrh zákona podľa ministerstva školstva vychádza aj z relevantných zahraničných analýz, štúdií a porovnaní, z ktorých vyplýva, že slovenské vysoké školy nevyhnutne potrebujú reformu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]