Autor textu: TASR
22.11.2021

Informačné centrum Europe Direct Prešov má zvýšiť povedomie o Európskej únii

Slávnostného otvorenia, ktoré sa uskutočnilo v uplynulých dňoch, sa zúčastnili predstavitelia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, PU i verejnosti.

Na archívnej snímke vlajka Slovenskej republiky a vlajka Európskej únie, FOTO TASR - Martin Baumann

Prešov 22. novembra (TASR) - Prešovská univerzita (PU) v Prešove sa stala novým sídlom Informačného centra Europe Direct Prešov, ktoré patrí do celoeurópskej siete pod jednotným názvom Europe Direct. Na Slovensku je ich celkovo 12, v Európskej únii vyše 420. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Sieť Informačných centier Europe Direct je podľa jej slov jedným z hlavných nástrojov Európskej komisie na poskytovanie služieb a informácií z diania v Európskej únii obyvateľom regiónu a na zabezpečenie spätnej väzby jednotlivým inštitúciám Únie.

"Európska komisia vyhlásila v roku 2020 prostredníctvom svojho Zastúpenia v Slovenskej republike výzvu na predkladanie návrhov partnerov, ktorí budú prevádzkovať tieto centrá v období rokov 2021 – 2025. Jedným z úspešných žiadateľov bolo aj Informačné centrum Europe Direct Prešov, ktoré som rád, že bude sídliť práve na PU," uviedol manažér informačného centra v Prešove Matúš Žac, ktorý zároveň pôsobí na Inštitúte politológie Filozofickej fakulty PU.

Ako ďalej povedal, hlavným poslaním centra je zvyšovanie povedomia, vedomostí a informačnej interaktivity obyvateľov primárne Prešovského kraja o všetkých oblastiach činností Európskej únie, jej inštitúcií a aktivitách, ktoré majú vplyv na každodenný život obyvateľov regiónu i Slovenskej republiky.

"Okrem iného je cieľom našej činnosti aj aktívne zapájanie občanov, a pevne verím, že i študentov PU do diskusií a formovania európskych politík," dodal Žac.

"Žijeme v dobe nedôvery k autoritám a inštitúciám aj v dôsledku nedostatku informácií, ktoré sú neraz skreslené či modifikované, a preto sa teším, že sa spojili takéto relevantné inštitúcie ako Európska komisia a PU a dohodli sa na zriadení informačného centra práve u nás na univerzite," povedal prorektor pre stratégiu a marketing PU Peter Adamišin.

Slávnostného otvorenia, ktoré sa uskutočnilo v uplynulých dňoch, sa zúčastnili predstavitelia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, PU i verejnosti.

Ako uviedla Veronika Kalousová z komunikačného oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, centrá Europe Direct sú očami, ušami a ústami Únie v regióne.

"Európske centrá všade po Európe slúžia ako hlas Únie, a preto sme radi, že môžeme aj touto cestou preukazovať našu spoluprácu. Aj týmto spôsobom by sme chceli odbúravať rôzne mýty o Európskej únii, napríklad o tom, že Brusel je príliš ďaleko,“ dodal Jan Pátek z Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Bližšie informácie sú dostupné na webstránke centra www.edpresov.sk.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]