Autor textu: TASR
10.12.2021

J. Žitňanská predložila zmeny k návrhu týkajúcemu sa zdravotníkov v školách

Pozmeňujúcim návrhom by sa malo zavedenia tejto možnosti rozšíriť aj na materské školy a na škôlky a základné školy pre deti deti so zdravotným znevýhodnením.

Na archívnej snímke nezaradená poslankyňa NR SR Jana Žitňanská. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 10. decembra (TASR) - Pôsobenie zdravotníckych pracovníkov v školách a poskytovanie zdravotnej starostlivosti deťom nie je téma posledných dní, rodičia detí s chronickými ochoreniami či zdravotným postihnutím prosia o jej zavedenie roky. Skonštatovala to poslankyňa Národnej rady (NR) SR a podpredsedníčka strany Za ľudí Jana Žitňanská v pléne počas diskusie k novele školského zákona. Predložila pozmeňujúci návrh, ktorý by mal pôvodne predloženú novelu vylepšiť.
      
"Už roky rodičia detí so zdravotným postihnutím a lebo chronickými ochoreniami prosia, aby im aj na školách mohla byť poskytovaná zdravotná starostlivosť, aby to nemuseli byť oni, ktorí strávia hodiny v školách a strážiť, či je ich dieťa v poriadku," vyhlásila. Ako príklad uviedla deti s cukrovkou, ktorým treba pravidelne merať hladinu cukru a podávať inzulín. Ani doteraz nebolo podľa jej slov úplne v poriadku, že sa deťom podávali v školách lieky, hoci im ich dávali rodičia.
      
Práve preto považuje za dobré zaviesť do praxe možnosť, aby sa v školách mohla zdravotná starostlivosť poskytovať zdravotníckymi pracovníkmi. Podotkla, že tí by nemali byť v školách len na to, aby občas dali niekomu lieky, ale by sa mali podieľať aj na ďalších edukatívnych činnostiach, napríklad na prevencii pred užívaním drog, či na vzdelávaní detí o zdravom životnom štýle a podobne.
      
Pozmeňujúcim návrhom by sa malo zavedenia tejto možnosti rozšíriť aj na materské školy a na škôlky a základné školy pre deti deti so zdravotným znevýhodnením. Upraviť by sa mal aj informovaný súhlas za akých okolností sa môže takáto starostlivosť poskytovať. V novele sa má tiež určiť rozsah výkonov, ktoré bude môcť zdravotník v škole vykonávať, limitované majú byť rozsahom praxe výkonu zdravotníckeho povolania, na výkon ktorého spĺňa pracovník podmienky a tiež materiálno-technickým vybavením školy. Žitňanská poznamenala, že pripravený je už aj návrh vyhlášky, ktorá popíše potrebné vybavenie školy na poskytovanie takejto starostlivosti.
      
Dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti v školách by mal v zmysle pozmeňujúceho návrhu vykonávať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zaviesť by sa mali aj sankcie, na začiatok vo výške 100 eur. Posunúť navrhla Žitňanská aj účinnosť novely, a to od 15. januára 2022.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]