Autor textu: TASR
24.02.2022

Prezídium Slovenskej rektorskej konferencie vyzýva VŠ, aby prijali kroky na pomoc akademikom v ohrození

​​​​​​​Prezídium SRK sa pripája k mierovej výzve a odmieta násilie a hrubú silu ako prostriedky riešenia konfliktov.

Na archívnej snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 24. februára (TASR) – Prezídium Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) vyzýva vedenia vysokých škôl (VŠ), aby prijali konkrétne kroky na pomoc akademikom v ohrození a ktoré by im umožnili pokračovať v štúdiu a práci. Žiada Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby bolo ústretové ku konkrétnym návrhom pomoci, ktoré mu predložia vysoké školy, a podporilo ich. Uvádza to SRK na sociálnej sieti.
      
Zároveň odmieta vojenský útok na Ukrajinu a pripája sa spolu so slovenskými univerzitami k vyjadreniu podpory nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a solidarity s jej obyvateľmi. Prezident SRK Rudolf Kropil vo štvrtok ráno hovoril s ministrom školstva a s rektormi univerzít z východného Slovenska, na ktorých študuje niekoľko tisíc zahraničných študentov, o konkrétnych krokoch podpory a pomoci ukrajinským študentom a akademikom, ako aj ďalším študentom a akademikom v ohrození.
      
Prezídium SRK sa pripája k mierovej výzve a odmieta násilie a hrubú silu ako prostriedky riešenia konfliktov. Zároveň akcentuje potrebu podpory kritického myslenia v slovenskej spoločnosti a úlohy vysokých škôl, ich zamestnancov a študentov, aby sa postavili proti šíreniu politickej propagandy, dezinformácií a alternatívnych faktov, ale aj extrémizmu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]