Autor textu: Mgr. Anna Polačková, PhD. 
12.07.2022

TAKMER 270 DETÍ STRÁVI TÝŽDEŇ PRÁZDNIN NA PREŠOVSKEJ DETSKEJ UNIVERZITE

155 bakalárčekov a 113 magisterčekov sa rozhodlo na týždeň okúsiť študentský život a dozvedieť sa veľa zaujímavého.

Foto: Prešovská univerzita v Prešove

Prešov, 11. 7. 2022 –  Na Prešovskej univerzite v Prešove (PU) sa slávnostnou imatrikuláciou začal 15. ročník Prešovskej detskej univerzity (PDU), ktorá bude prebiehať od 11. do 15. júla. Na 268 malých vysokoškolákov čaká bohatý program z oblasti umenia, športu, zdravia, módy, médií, histórie či kultúry.

155 bakalárčekov a 113 magisterčekov sa rozhodlo na týždeň okúsiť študentský život a dozvedieť sa veľa zaujímavého. „Milí mladí priatelia, tento týždeň je týždňom plných zmien. Prišli ste tu ako žiaci, ale medzi tým ste stihli spraviť jednu veľkú zmenu. V tejto chvíli už nie ste žiaci, ale stali ste sa na týždeň študentami Prešovskej univerzity. Želám vám, aby tento týždeň nebol len týždňom zmien, ale aj zážitkov, skúseností, vedomosti, možno aj priateľstiev,“ prihováral sa na imatrikulácii detskému publiku Peter Adamišin, prorektor PU.

pic
Foto: Peter Haľko
pic
Foto: Peter Haľko


Vzhľadom na to, že univerzita tento rok slávi 25. výročie svojho vzniku je ústrednou témou tohtoročnej detskej univerzity motto "Už 25 rokov viac ako vzdelanie", čomu organizátori prispôsobili aj časť svojich aktivít. „Naši najmladší študenti si navrhli prednášky a aktivity, ktoré ich po minulé roky zaujali najviac, a tak sa tešíme, že oni sami sa pričinili o vytvorenie týždňového programu,“ vysvetlila Lenka Pasternáková, riaditeľka Ústavu pedagogiky, andragogiky a psychológie Fakulty humanitných a prírodných vied PU, ktorá zastrešuje v rámci PDU študijný program magisterček.

Deti sa naučia podať prvú pomoc, budú spoznávať svet, tvoriť so soľou, vyrábať papierové srdiečka, pocestujú do Ameriky, spoznajú tajomstvá čarovnej krajiny a budú hľadať poklad múdrosti v bájkach. V spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru a Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Prešove sa dozvedia viac o bezpečnosti počas prázdnin, „postaráme sa taktiež o ich zdravý úsmev, zistia, že v Tajge nájdu starú múdrosť ľudí spojenú s prírodou, naučia sa sebaobranu hravou formou a spoznajú sokoliara Filipa,“ priblížil informácie z programu Martin Javor, jeden z hlavných organizátorov PDU. Interaktívne aktivity si pre malých študentov aj tento rok nachystalo Krajské múzeum v Prešove, v ktorom sa deti zúčastnia prednášok na rôzne zaujímavé témy, ale tiež vystúpenia Divadla Portál.

pic
Foto: Peter Haľko
pic
Foto: František Franko

„Magisterčekovia natočia svoj prvý videoklip a pokúsia sa tiež spolu napísať knihu rozprávok pre deti, ktorú si sami ilustrujú. Počas tohto týždňa máme veľa úloh, ale s pomocou našich lektorov a tútorov to isto spolu zvládneme. Deti sú tým najúprimnejším publikom, ale i najprísnejším kritikom. Pre nás bude veľkým úspechom a radosťou, keď sa na detskú univerzitu prihlásia aj o rok,“ uzavrela Lenka Pasternáková.

Na PDU sú vytvorené dve študijné skupiny „bakalárček“ (žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ) a „magisterček“ (žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ, resp. zodpovedajúcich tried 8-ročných gymnázií), pričom vyučovanie bude prebiehať každý deň od 8:00 do 16:00 hod. O malých vysokoškolákov sa počas celého týždňa bude starať takmer 60 tútorov z radov študentov univerzity a viac ako 40 lektorov. Aj tento rok sú deti rozdelené do menších farebne rozlíšených skupiniek  a jednotlivé aktivity budú realizované vo veľkých prednáškových aulách, átriách, ale tiež vonkajšom prostredí.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]