Autor textu: Mária Tarišková
08.08.2022

Kedy a ako začať pripravovať vaše dieťa na príchod nového školského roka

Mnohí z nás si leto predstavujú ako bezstarostné, šťastné obdobie, v ktorom sú vytvorené ideálne podmienky na relax a zábavu.

Foto: MariaTsygankova/Shutterstock.com

Bratislava 08.08.2022 (Skolske.sk/OTS)

Viacerí rodičia ale zabúdajú na fakt, že najmä druhá polovica leta je vhodná aj na menšiu prípravu detí do školy. Prípravu, ktorá nespočíva v nákupoch zošitov a oblečenia, ale v krokoch, ktoré robia náhlu zmenu a prechod, najmä pre najmenších, znesiteľnejšími.

Ako a kedy teda začať pripravovať vaše ratolesti na príchod nového školského roka a obdobia nových vedomostí?

Pripravte im oblečenie a školské potreby
Týždeň pred začiatkom školy pomôžte svojmu dieťaťu zbaliť si tašku s knihami a vybrať pohodlné DD STEP topánky a oblečenie, ktoré využijú na prvý školský týždeň. Vedieť, že sú pripravené, a mať predstavu o tom, čo si oblečú, im môže pomôcť znížiť obavy z nástupu do školy a postupného začlenenia sa do kolektívu.

Začnite upravovať plán spánku dieťaťa
Týždeň pred začiatkom školy si naplánujte ranné aktivity, aby ste sa s dieťaťom začali prebúdzať skôr. Ak deti neboli celé leto zvyknuté vstávať pred 11:00 hod., prvý týždeň bude pre ne náročnejší. Sami predsa najlepšie viete, ako dlho vám to niekedy v práci trvá, kým nabehnete na zabehnutý režim. Po dvoch mesiacoch to bude pre deti ešte náročnejšie, preto ich na nové obdobie niekoľko dní vopred  nielen poriadkom v novej šatníkovej skrini, ale aj určitým spánkovým režimom dobre pripravte.

Dodržujte správnu životosprávu
Znie to hlúpo, ale stravovacie návyky počas leta sú oveľa iné ako počas školského roka. Okrem toho, telo mladého človeka potrebuje stabilné a zdravé palivo, aby zostalo bdelé a pri vedomí počas vyučovania. Ak ich počas dňa v škole prepadne hlad, nemôžu ísť predsa do chladničky a vybrať si, na čo majú chuť. Zdravé a kvalitné raňajky môžu a dokážu tento problém do obeda vyriešiť.
​​​​​​​
O odreagovanie a poobednú zábavu či podporu aktívneho pohybu sa zasa po štúdiu, úlohách a dobrom jedle postarajú obľúbené detské bicykle.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]