Autor textu: Ľuboš Lehocký
20.02.2024

Toto je "normálny život" mojich kamarátov z Ukrajiny, ukazuje výstava mladej študentky

Stredoškoláčku Veroniku inšpiroval kontrast života v mestách na Slovensku a v jej rodnej Ukrajine k vytvoreniu série silných fotografických dvojíc.

Kharkiv, Ukrajina. Foto: Veronika Serhiichuk

Výstavný projekt Veroniky Serhiichuk vznikol pôvodne ako školská práca počas odbornej praxe s agentúrou Mullen Lowe GGK, ktorej cieľom bolo vytvoriť originálnu PF s témou „Budúcnosť tvojimi očami“. „Prvé, na čo som myslela, bolo to, ako nový rok privítajú moji kamaráti z Ukrajiny vo vojnových podmienkach. Chcela som ukázať kontrast medzi životom mojich známych z bombardovaných miest a tým našim na Slovensku. Pracovala som s fotografiami z Ukrajiny, ktoré urobil môj priateľ, ktorý dobrovoľne vstúpil do armády, moji známi a použila som aj fotky od rodiny môjho spolužiaka. Tie som doplnila zábermi z vlastného mobilu, vytvorenými počas mojich prechádzok Bratislavou,“ hovorí o myšlienke svojej série autorka Veronika Serhiichuk. Študentka Školy dizajnu dnes žije normálny život v hlavnom meste Slovenska. Vojnu na Ukrajine, odkiaľ pochádza, však intenzívne vníma.

pic
Foto: Veronika Serhiichuk

Svoju študentskú prácu autorka po konzultáciách s pedagógmi rozvinula do výstavného projektu, ktorý môžu ľudia vidieť vo verejnom priestore vo februári a marci tohto roka. Vďaka podpore Veronikinej školy, BKIS a tlačiarni Bittner Print, vystavuje mladá študentka priemyselného dizajnu svoju sériu fotografií v čase výročia ruskej invázie na Ukrajinu v šiestich vitrínach v podchode na Klariskej a na dvanástich citylightoch v centre Bratislavy.  Výstava, ktorú organizuje Škola dizajnu v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS), sa koná v čase 2. výročia vpádu ruských vojsk na územie Ukrajiny. Sériu fotografií môžete vidieť do 4. marca vo vitrínach v podchode Klariská a na citylightoch v Bratislave.

Kým my žijeme bežný život vo vlastných domovoch, len pár kilometrov od nás ľudia o svoje domovy prichádzajú. Je veľmi dôležité pripomínať si, že vojna u našich susedov je aj po dvoch rokoch dennodennou realitou.

Katarína Hulíková, riaditeľka BKIS
pic
Foto: Veronika Serhiichuk

„Vojna na Ukrajine, žiaľ, stále trvá. Akoby sme si už na ňu zvykli a možno prestávame byť citliví. Ale to, že vojna je a že je blízko, je krutý a smutný fakt, na ktorý sa rozhodla upozorniť ukrajinská študentka. Veronika využila jednoduchý princíp porovnania, ktorý funguje výborne. Je až mrazivo presný a otvára nám oči,“ hovorí o autorkinej práci Peter Ižo z reklamnej agentúry Mullen Lowe GGK, ktorá v rámci svojej iniciatívy Fall in Lowe Academy, zameranej na podporu mladých kreatívnych talentov spolupracuje na odbornej praxi so Školou dizajnu, kde Veronikin projekt vznikol.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]