Autor textu: TASR
13.02.2019

V Prešove sa stretnú najlepší stredoškoláci v oblasti ekonómie

Jej úlohou je priblížiť praktické otázky z ekonomického a finančného sveta.

Prešov 13. februára (Skolske.sk)

Najlepší stredoškolskí študenti v oblasti ekonómie z Prešovského kraja sa stretnú v piatok 15. februára v Prešove na Ekonomickej olympiáde pre stredoškolákov. Jej úlohou je súťaživou formou priblížiť praktické otázky z ekonomického a finančného sveta. Okrem Prešova sa olympiáda vo februári koná vo všetkých krajských mestách na Slovensku. TASR o tom informovala riaditeľka programu Ekonomická olympiáda na Slovensku Monika Budzák.

Ekonomická olympiáda zaujala podľa jej slov veľké množstvo študentov už v pilotnom ročníku, keď sa do nej minulý rok zapojilo viac ako 4000 stredoškolákov. Do prvého ročníka súťaže sa zapojilo 5300 stredoškolákov. Do krajských škôl postúpilo 438 súťažiacich.

Stredoškoláci z Prešovského kraja sa stretnú v piatok 15. februára o 10.00 hodine na pôde Fakulty manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove. Z 1021 súťažiacich v tomto kraji postúpilo do ďalšieho kola 75 študentov. Priemerná úspešnosť v školskom kole bola 46 percent. Študenti s najlepšími výsledkami z krajského testu postupujú do celoslovenského finále, v ktorom budú svoje vedomosti obhajovať aj v ústnom kole pred odbornou porotou.

"Páčilo sa mi, že testujú použitie v praxi a nielen poučky, ako to je v škole. Tak by to malo byť," povedal jeden z účastníkov krajského kola Ekonomickej olympiády v Žiline.

Ekonómia je o premyslenom, účelnom a hospodárnom nakladaní dostupných prostriedkov pre zlepšenie kvality nášho života. Týka sa nás neprestajne a všade – počnúc školstvom, zdravotníctvom až po vývoj a použitie umelej inteligencie. Preto považujem Ekonomickú olympiádu za skvelú príležitosť pre študentov otestovať sa a učiť sa uvažovať v ekonomických súvislostiach. 

Učiteľka na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave Blanka Kolníková

Na správnosť a zrozumiteľnosť súťažných súťažných otázok budú dohliadať ekonómovia z rôznych inštitúcií.

Organizátorom súťaže, ktorá bude mať tentoraz aj medzinárodný rozmer, je INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Úspešných slovenských finalistov čaká medzinárodné kolo, v ktorom si budú môcť zmerať svoje vedomosti s rovesníkmi z Česka a Maďarska. Na Slovensku projekt nadviazal partnerstvo s ôsmimi univerzitami, z ktorých niektoré sa rozhodli prijať úspešných súťažiacich na vysokoškolské štúdium bez prijímacích skúšok.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]